ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА И ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА НЛО И ДРУГИТЕ ЗАГАДКИ

КАНАДСКИ ПРЪСТЕНИ ОТ ТРЕВА РАЗБИХА ЕДИН БЪЛГАРСКИ МИТ

Истината е, че след като „Българска Уфологична Мрежа” /БУМ/ влезе в орбитата на световния уфологичен обмен, нещата  придобиха друг „образ и подобие”. Иначе казано информационния аспект на загадките придоби друго измерение. Наши колеги по света проявиха завидна загриженост към нашата организация и поради това някой празноти в досегашната ни дейност и занимания се обогатиха и „облагородиха”. В този аспект е и натрупването на нови и неизвестни за нас загадъчни факти. Още по-важно за нас е обстоятелството, че все повече се засилва интереса на бгемигрантите по света  към нашия сайт в интернет. Всичко това ни мотивира  за тази публикация.

Кръгове в тревата. По-вярното определение е пръстени от трева, който израстват по-бързо, по-буйно и са с по-тъмен зелен цвят в сравнение с останалата ливадна растителност. У нас такива загадъчни обекти бяха документирани за първи път през 1989 г. в Разград. След това последваха нови, край околностите на Исперих. Тези процеси провокираха русенските уфолози и последваха мигновени процедури по идентификация на проблемните пръстени. Многократно сме огласявали резултатите от лабораторните изследванията и сега отново ще го сторим, за да стане прозрачно ясно на наукофилите, професорите, академиците и подобните им мечтатели у нас . Но първо да отделим внимание на актуалните фотодокументи на пръстени от трева в прословутите канадски ливади и то в околностите на Торонто-Канада, които разбиха на пух и прах появилия се случаен мит, че това е уникално растително явление-феномен за България. Въпреки ,че си заслужава преди това да бъдат показани и по-актуалните подобни пръстени от трева в нашата страна, защото това е ще бъде потребно при анализа, оценката и квалификацията на фактите. Мисля, че е добре отначало да се занимаем с нашенските кръгове-пръстени, които са публично огласени,  дори с коментари в медиите, което пък ни осигурява трамплин към продължение на темата.

Вестник „Труд” от 17 май 2009 г. пише  „Тайнствените кръгове – творение на диви гъби?” “Има гъби, които могат да предизвикат всякакви увреждания на посевите. Но ние не сме в състояние да обясним правилността на кръга. Нека този ваш читател да изпрати два стръка от заразеното жито, за да установим какъв е точно този мицел. В платата на Мексико или в Египетските пирамиди, вие знаете, има много необясними форми. Нещата са много по-сложни, отколкото можем да си представим”, коментира за “Труд” директорът на института по ботаника към БАН проф. Димитър Пеев.

1 май 2010 г. в-к „24 часа” пише дословно: Загадъчни кръгове от трева се появиха в двора на началното училище в с. Градище, Шуменско. Учителки и ученици снимат любопитното явление с джиесеми. Прислужникът Яфес Реджебов твърди, че преди време на това място се въдели гъби челядинки, които децата стъпкали. Мицелът обаче останал в почвата, а той имал свойството да се разпространява в кръг, който гъбарите наричат “самодивско хоро” / курсив мой/

Някой си проф. Анчо Калоянов пише в “Старобългарското езичество: Мит, Религия и фолклор” че: „За проекция на съзвездието Плеяди били разпознати, доколкото небесната топография е образец на земната, тъмнозелени кръгове трева сред пасбищата. Тези кръгове били сакрализирани и за тях се вярва, че са самодивски игрища с място за Свиреца в центъра на кръга. Характерни за тъмнозелените кръгове са колониите от дребни ядливи гъби /marasmius oreades/ наричани “челадинки”, „джунджулки”, „гвоздейки”, „кокошинки”…”

Ето тези „самодивски”и подобни митове и легенди от средновековието са най-пагубното нещо в уфологията. Уточняваме, не само току що цитираните, а всички и всякакви неясни, необясними и непонятни от гледна точка на „т.н. наука” загадки имат уфологичен характер от методологична гледна точка. Вижда се и се разбра от цитираните по-горе становища, че нито медиите, нито професорите имат представа какво е „самодивски кръгове”. Абсолютно идентични са случаите и с феномена НЛО, защота колко са академичните умници у нас, които са били на мястото на събитието!? Те правят изводи, становища и квалификации от прочетеното и видяното от медиите в кабинетите си, къде има поне две секретарки и три телефона, поради което сега тук за първи път ще публикуваме фотографско регистриране на първоначално образуване на самодивски кръгове. Ала е добре това да го видят и знаят бъдещите коментатори и анализатори, защото е крайно време да се спре не само безхаберието на медиите, но и на онези, които са накичени с титли, които са облечени с власт, притежават чин, сан и пост и от висотата на тези места словоблудстват без заначение за каква загадка става реч. Прочие тук на фотос номер 6 може да се види и разбере, как уфолозите без да имат скъпо оборудване, а с елементарни подръчни средства и оригинално хрумване, със завързан на дълъг горски прът фотоапарат, правят за първи път у нас „въздушни” автентични снимки на сомодивски кръг. Заостряме вниманието ви и върху фотос номер 5, от който е видно, че под тъмносиньозелена трева образуваща самият кръг, на дълбочина от 5-10 см. има гъбовидна материя, която провокира промяната на цвета. Ето тук е голямата смехория на твърдението, че буйното израстване и оформянето на пръстени от трева се дължало на разни гъби, спори, мицел и други весели неща. Тук е важно да се запомни и разбере, че след оформянето на  пръстена от тъмно зеленно-синьо  по цвят трева, тя бързо започва да изсъхва и в края на лятото вече има оформен почти 10 метра в диаметър „самодивски пръстен”, и тревата въобще отсъства. Това е жалката истина за „самодивските колела”. Защото е хубаво и приятно нещо да се слушат и четат бръщолевенията на учени-недоучени, когато им се даде трибуна, но автентичната истина е вече фотодокументирана и теоритизирането може само да се съобразява с този факт.

№3

№4

№5

№6

 

Прочие в порядъка на тези съждения и твърдения  показваме  и какво представлява окончателно завършен автентичен самодивски кръг-пръстен от истински гъби, видно от фотос номер 7. Ние не сме изпълнени с намерение да правим тук и сега научна публикация, а желаем да се разбере, че загадката с тревните пръстени не е паднала от дневния ред на скромните ни изследвачи. Да се знае!

№7

Ала е налице и нещо още по любопитно. Документирано е и израстването на кръг-пръстен от трева, който вероятно ще се превърне в триъгълен формат, мислим ние. Проблемът е че засега нямахме шанс да проследим процесите на подобна еволюция, и се надяваме на коректни и почтени свидетели да ни информират за подобно явление. Това е видно от фотос номер 8.

№8

 

Но, стигнахме и до фотофакти от последните 2-3 години у нас,  които бяха изпратени до БУМ-Мъдромер за анализ и коментар. Разбира се приложеното тук е малка част от архива ни, но в интерес на тази публикация решихме да покажем само някой извънредно качествени фотоси на тревни пръстени, които все още и кой знае защо, биват определяни като кръгове. Естествено ние не се ангажирахме и няма да се вкарваме в „капана”, който ни е заложила „т.н. наука”. Нека всезнаещите професори, академици и особенно апологетите им си кажат становището, а ние си запазваме правото на последна дума. Защо последна дума, защото имаме  лабораторни анализи на които никой не отдава значение и не удостоява с внимание. Но, нека сега да представим фотодокументите, а  след това ще представим вече публикуваното и огласеното във връзка с научно-лабораторния аспект на загадката.  Защото наистина ако някой  си направи труда и анализира лабораторните анализи, представени коректно и абсолютно на разбираем човешки език в книгата на уфолога И.Лазаров, за разлика от дрънканиците на „дървените ни философи и прочие уж учени и знаещи нашенци” верятно завинаги ще престане да мисли за уфолозите, като за нещо незначимо и незаслужаващо доверие. Високогласно го заявявам- бгуфолозите у нас, тези на които лично аз имам доверие и познавам и са в нашата БУМ система, винаги са на терена на загадката, без значение каква е тя и дали си струва времето, нервите, разходите. Защото при бгуфолозите доминиращото е ентусиазмът, стръв към автентичната истина, другостта, алтернативата и никой и нищо не може да промени тази традиция вече 20-тина години. Това е нещо като любов към загадките от пръв поглед, без изход и край. И така, вижте нашенските фотофакти за тревните пръстени, а след това ще ви покажем отново и пак какво е казала науката в лицето на две независими и неподозиращи обекта на изследването лаборатории, относно този удивителен феномен, който трябва да се нарича пръстен от трева. Този метод за инфонезависимост на лабораториите една от друга ни е известен и ние го приложихме напълно съзнавайки , че лабораторните анализи не трябва да предпоставят фактологията, нашите подозрения и хипотези и прочие „енергоинформативни становища” тогава,  а този термин все още, без да има някакво значимо съдържание съществува и се използва в повечето случаи безсмислено и внушава на обществото високоученост и прочие нискоинформативни обстоятелства.

„осмица“-класика-Исперих-2000 г.

Карджали -1

кърджали -2

кърджали-3

исперих -2011

исперих -2011

исперих -2011

с.Гурково-2011

с.Гурково -2011

с.Гурково -2011

с.Гурково -2011

с.Гурково -2011

Разбира се за нас беше абсолютно приятна изненада, когато получихме писмо и приложени снимки на тревни кръгове от Канада. Тревни пръстени в прочутите канадски ливади!!! Да, радост и много емоции имаше и има сега. Защото допреди това обстоятелство, в средите на бгуфологията се беше промъкнал самозародил се мит, че тревните пръстени са уникално бгявление. Ето че сега от Канада, един   достоен българин направо разби този мит и ние от БУМ му дължим огромна благодарност. Заради почтеното и коректно отношение и най-вече за пътриотизмът му. Представяме откъс от неговото писмо:

„Феномена не е само български, аз съм в Торонто и там където живея тази година за първи път видях тези кръгове.
Преди това или не ми е правило впечатление или ги е нямало така масово… Предполагам че това е геомагнитно явление което стимулира растежа на тревата. Тук по медиите има пълно мълчание по въпроса въпреки, че не съм само аз който ги е виждал. Те са навсякъде където расте трева и много. За първи път ги видях на 28 Април 2011. Владимир Владимиров –Торонто Канада”

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011

канада-торонто-2011-пръстен сърце…или…

„ Май 2001 г.Две независими една от друга и с различен професионален профил лабораратории  в Русе направиха агрохимически и екологически анализ и оценка на почвените проби от внезапно появилите се пръстени-кръговеот бързо и буйно израстнала трева в околностите на гр.Исперих. Лабораторията по агрохимия към Института по земеделие и семезнание “Образцов чифлик” – Русе направи агрохимичен анализ на пробите и изследва наличието и състоянието на Азот, Фосфор и Калий. Другият участник в изследванията е лабораторията към Министерството на околната среда и водите (РИОСВ – Русе) където бяха анализирани почвените проби за състоянието и наличието на Ph, Хумус, Цинк(Zn), Мед(Cu), Желязо(Fe), Олово(Pb), Манган(Mn).Пробите (чимовете) са взети от пръстена (кръга), от средата на пръстена и контролна проба на пет метра извън кръга.По мое мнение и според убедителните консултации на специалистите, в екипът ни бе формирано убеждението, че не трябва да навлизаме дълбочинно в кухнята на лабораторните технологии за анализи, поради специфичната научна терминология и необичайната понятийна изразност на квалификациите, което едва ли е разбираемо за редовия читател и едва ли ще обогати информацията на несведущите. Именно поради това ще представя кратко и синтезирано оценъчните анализи и лаконичните научни коментари на агро-експертите и еко-специалистите, които еднозначно и категорично недвусмислено се съобразяват и доверяват на научно обоснованите си крайни лабораторни резултати.

Агро-експертът: “По отношение съдържанието на азот(N), нищожните разлики между трите проби са нещо обичайно и срещано при работа с почвени проби.По отношение на фосфора(P), от агрономична гледна точка и тук няма нищо необичайно. По отношение на калия(K) най-високо е съдържанието му в самия център на пръстена и двойната му концентрация е необичайна. Според нас разликата в оцветяването и височината на растенията не се дължи на различното съдържание на фосфор(P) и калий(K).”

Еко-експертът – инженер химик: “РИОСВ – Русе констатира, че анализираните тежки метали в почвените проби са под пределно допустимите концентрации за замърсители на почвата, съгласно българските и холандските стандарти. Анализът на тежките метали е извършен по метода на атомно-абсорбционната спектроскопия.”

И така, колкото и да не ми се иска да бъда крайно и брутално откровен, ще го кажа без никакви съображения от никого за нищо и без никакви суетни условности. ЗА НАУКАТА НЯМА НИЩО НЕОБИЧАЙНО! Феноменът с уникалните тревни пръстени (кръгове) вероятно е съвсем естествен процес и ако има някаква мистерия, то тя е в това, че засега науката не се е занимавала сериозно с такава загадка. Да, ама не, мисля си аз! Защо мисля така ли? Защото химическите лабораторни изследвания показват обичайна картина на необичайно събитие-феномен, който въпреки обичайните почвени условия на терена се проявява като необичайна, непонятна, необяснима загадка. Една мистерия не само за умните глави на учените хора, но и за нестандартните мислители-уфолози. Експертите еколози са спокойно за околната среда, защото нещата са в нормите. Аз обаче се питам дали рамковото мислене на тези, иначе уважавани от мен специалисти е на нивото на загадъчната находка? Осмелявам се да мисля, че има нещо абсурдно в научно-лабораторно-изследователската ситуация при анализа и оценката на пробите. Налице е явен, доказан и необичаен феномен. Как, питам аз, с класически научни средства, методи и методология можем да търсим, да издирваме неординарното, необичайното, а може би и неземно-иманетното, съдържащо се в тези уникални кръгове?! Как можем да се надяваме и да разчитаме на адекватни резултати? Аз не мога по никакъв начин да се доверя на подобна методика и методология, защото, защо винаги и всеки изследовател на загадъчното и специално уфологът, трябва да съобразява клишета, догмите и схемите на днешното, уж модерно научно познание. Може би тук е уместно да спомена народната мъдрост, като аргумент в тази посока,че “в стари мехове не може да се съхранява и консумира ново вино”.

Защото, няма как да спестя възмущението на някой мои съподвижници-уфолози, които са впечатлени от нещо наистина удивително. С много малки и редки изключения, почти всеки специалист, експерт и тясно профилиран научен консултант, който ни е сътрудничил винаги безусловно, аргументирано и ерудирано се опитваше да вкара проблема или загадката с кръговете, съответно в своята научна дисциплина и от позициите на това обстоятелство търсеше отговор на големите и фундаментални въпроси произтичащи от тази необичайна загадка. Точно тук искам да помоля всички научни специалисти, които ме консултираха във връзка с тези уникални загадъчни пръстени (кръгове) от дива ливадна флора, да не приемат казаното току що, като лична конфронтация срещу тях. Това мое мнение е принципно становище към днешните научни методи, средства и методологията им, с които и чрез които никога няма да се вникне в същността, причината, проявата, целта и ако щете провокацията на”нещото” което създава уникалния феномен. Ако на някой всичко това му се струва голословно твърдение веднага ще се позова и посоча няколко аргумента, които безапелационно подкрепят казаното по-горе. Преди това само като потребен нюанс ще споделя, че когато и където съм имал шанс да се докосна и да се срещна очи в очи с някаква загадка корелираща с НЛО, винаги са се появявали научно фантастични, романтични и дори екзотични предположения, хипотези и твърдения, които при всички случаи биват обличани в научно-академичните дрипи, познати от университетските учебници. Не е нужно да подсказвам, че така се случи и с тази загадка от пръстени в дивите ливади край Исперих.

Хидрометеорологът: “Кръговете са резултат от проявата и възможността някой гъби,спори и особен вид мицел да образуват колонии, да израстват и оформят правилни геометрични форми, подобни на тези кръгове особено в диви, пусти и необитаеми местности. Ако са налице благоприятни стечения на множество обстоятелства, могат да се образуват и конфигурации от правилни като окръжности кръгове.”

Да, ама не, казвам и си мисля аз! Защото не бяха открити никакви гъби, спори, мицел и прочие подобни “виновни причинители”на загадката.Аз мисля, че подобен напън за търсене отговор на въпроса, кой, как и защо е създал тези пръстени (кръгове) е също толкова елементарен както са елементарни и тези първични организми.

Геологът: “Няма друга причина за самозараждането и самовъзникването на тези “странни” кръгове от трева, освен обстоятелството и наличието на повърхностни карстови форми, които имат правилна кръгова форма и имат свойството да акумулират вода и влага, която по съвсем елементарен и банален гравитачен начин подхранва тревистата растителност и провокира по-бързото израстване и оформя тези правилни пръстеновидни форми. Особено и само по периферията на тези карстови вдлъбнатини и форми.”

Да, ама не, казвам и си мисля отново аз! Защото и трите места където са регистрирани и са израснали тези пръстени от трева са хълмисти неравни терени с доста голям наклон и поради това, дори и да има споменатите карстови форми под повърхността, то те не биха могли да имат функцията на акумулиращ фактор и няма как да подхранват равномерното израстване на кръговете трева, защото водата и влагата ще се концентрира по наклона на терена или в единия край на правилната карстова форма.

Философът и историкът: “Тези кръгове от растителност са нещо достатъчно банално и отдавна известно на научните среди. Сами по себе си тези пръстени не са нито повече нито по-малко от популярните “самодивски кръгове”, известни от древността и възпети дори в народните песни. Тук няма нищо свръхестествено, необичайно и загадъчно, а най-малко може да се търси нещо уфологично или някаква зависимост, уж с НЛО и прочие ненаучни измислици!”

Да, ама не, казвам си отново аз и мисля, че подобни твърдения се самоопровергават и то съвсем сериозно и научно. Защото във фундаменталното изследване описано в книгата на Иваничка Георгиева “Българска народна митология” (изд. “Наука и изкуство” София, 1983г.) пише категорично и ще го цитирам дословно:

“Самодивите обичали да пеят, свирят и играят хоро. Игрището на самодивите,самодивското хоро, според народните вярвания не обраства с трева. Ако пък има трева и самодивите играят по нея, тя повече не никне или пък е като изгоряла, жълта и черна. Според други описания самодивските игрища са кръг с утъпкана трева, а по средата където стои свирецът им, тревата е тъмнозелена…” Аз мисля, че по-коректно позоваване на науката при уфологичните ни анализи едва ли може да се случи. Нека всеки сам направи своя избор при оценка на фактологията от илюстрациите и това, което твърди науката за самодивските кръгове. Но, все пак е потребно да се съобразим и с фотодокмуентите  и лабораторните анализи.

Парапсихологът и биоенергетикът: “Това, което е резултирало като тези пръстени от трева може да има само едно обяснение. То съдържа в себе си и причината и следствието, които са недостъпни за нашите сетива, още по-малко за научните прибори и технически средства. Във всеки случай този който го е създал със сигурност го е направил не без помощта и съдействието на чужд, може да се каже Вселенския разум.”

Да, ама не, продължавам да мисля аз! Защото това са сладки приказки за сладки мечти и сънища на още по-сладкодумни бъбривци,бълнуващи захаросани хипотези, обслужващи само и единствено проспериращите търгаши и търговци на човешки души. Тук е много интересно и важно обстоятелството, кой, как и защо обещава и дава дипломи за завършен курс по “свръхсетивно познание” на такива експерти, които общуват с отвъдното и с който си пожелаят, но в никакъв случай не могат и едва ли имат потенциал да бъдат адекватни на тази уникална за нашата страна загадка от пръстени(кръгове) от трева.
Технократът,модерно образования инженер кибернетик: “Не е тайна, че днес има достатъчно авангардни технологии,дори повече отколкото може да допусне несведущия масов човек.Нещо повече, някой модерни съвременни разработки в областта натехническите и комуникационни системи са толкова “фантастични”, че все още някой мислят, че този факт се отнася за военни и секретни лаборатории, в които се извършват опасни, но фундаментални експерименти в областта на вълново-полевите взаимодействия в природата и че, уж рефлексията им върху земната флора и фауна е антихуманна. В този ред на разсъждения, напълно логично и рационално е да допуснем, че тези пръстени (кръгове) от трева са резултат именно на някакъв секретен експеримент за дистанционно въздействие и интервенция върху генетичните процеси с оглед промяната на морфологията, вегетацията и други подобни процеси върху тази дива флора, поради което тя израства бързо, буйно и респектиращо. В същото време точно поради това никой не може с класически средства и методи да установи каква е причината и същността на този наистина удивителен и уникален феномен.”

Да, ама не, продължавам да мисля аз и рискувам да си помислите, че съм безкрайно вироглав и абсолютна опозиция на всичко и на всеки. Моля да не допускате такава мисъл, защото ще кажа какво е становището ми относно последните квалификации. Би било прекрасно ако е така, но аз мисля, че звучи прекалено модернистично, авангардно и технократски, като не зачита историческите податки, че такива загадъчни кръгове е имало през цялата човешка история. Факт отбелязан в множество древни анали, писания, митове и легенди, които съвкупом доказват, че този феномен не е и не може да се обвързва само със съвременното технологично мислене и прогрес. Ако не бъдем толкова тесногръди, а като истински уфолози приемем на “въоръжение” и технократската аргументация за обяснение, която би могла да бъде фактически потвърдена да речем от случайно “изтичане на секретна информация”,тогава отново ще възникне главния въпрос – феноменът е обективно и актуално документиран, а никой не е в състояние или защо да не допуснем и че умишлено и целенасочено не желае да го изясни! Парадокс или манипулация !?”

 

екип БУМ и Иван Лазаров- гл.агностик в БУМ

 

 Комантари с латински букви се изтриват автоматично