ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА И ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА НЛО И ДРУГИТЕ ЗАГАДКИ

ЗАГАДКИТЕ – ЖЕРТВА НА ГЛУПОСТТА

УФОЛОГИЯ -  ГЛУПОСТ -  МЪДРОСТ !?

Категорично и безапелационно се доказа и  разбра вече, у нас уфология и уфолози има. По света това е факт от много години, т.е. години преди да се пръкне и появи БУМ като национална система за взаимно обменяне на информация и консултации между поместните лица и НЛО-клубове.  Точно тук възниква един специален въпрос – каква е и има ли разлика между българската и световната уфология?! Да има, разрешавам си да го твърдя, защото  световните уфоорганизации са подвластни единствено и само на опитността, експертното становище, еднозначните доказателства и задължителните консултации със специалисти в съответното днешно познание, иначе казано там властва интердисциплинарното отношение към загадките въобще и в частност към феномена НЛО. Прочие, това е принципно становище, а не генерална оценка. Така ли е у нас – не, категорично не!

Много деликатно и възпитано искам да споделя моите дългогодишни наблюдения и впечатления, свързани предимно и само във връзка с общуването и комуникациите ми с нашите и чуждестранните уфолози, и уточнявам, по принцип на всички тях не им е чужда и тематиката за древните уфо-артефакти, митовете, легендите, сказанията, древните ръкописи, епиграфските податки и още една дузина „извори” за качественото изследване на факти, които „т.н. официална наука” не признава и нещо повече, антемосва всеки който дръзне да нагази територията на неясното, необяснимото, непознатното и неподдаващо се на обяснение от гледна точна на „т.н. наука”. Доказан факт по цялата ни планетата. Естествено че не бива да преекспонираме нещата, но разликата между нас и тях е именно в тази контекст. Споменах за артефакти, които корелират директно с проблематика наречена днес уфология, аномалистика и гранични области в науката, но така ли е у нас….!?

Добре, всичко е както се казва на ниво! Но, има едно но!, което стана и мотив за това ми писание. Именно това „но” ще определя или да го перефразирам като „нищо ново под небето” /което в оригинал е точно така: „Еклисиаст. Глава първа, Библията: 1:9 Каквото е станало, това е, което ще стане; И каквото е било извършено, това е, което ще се извърши; И няма нищо ново под слънцето” /. Нищо ново и в света на познанието днес, обусловено категорично от парадигмата на „т.н наука”, която е обсебила мисленето ни и всичко свързано с търсене отговорите за загадките около нас и с нас. Е, тогава накъде…!? Мисля, че у нас всичко свързано със загадъчното, необяснимото и феноменалното са в задънена улица или ако щете, както казват руснаците всичко е в тупик! Според мен нещата са ситуирани и скрити в човешката глупост, респективо в многовековното българско оглупяване. Дори няма нужда да го аргументираме, защото е видно от историята ни още след „покръстването”, през вековете , та чак до днес. И в този дух мисля, че е потребно все пак да уточним, що за категория е глупакът, глупостта и оглупяването. Едва ли ще бъде „лъжица за всяка уста” всичката суетня около теоретизирането на термина глупост, поради което  ще спестя стотиците и дори хилядите писания по този проблем, за да може всеки тук четящ, бързо и веднага да вникне в идеята ни. Прочие има написани и докторати по тези въпроси, но ще споменем само това , което корелира с нашата идея за глупостите в бгуфология. Навярно всички любопитни и любознателни българи вече знаят, че у нас се тачат, ухажват и преекспонират академичните представители на познанието, а особенно СМИ задължително издирват тяхното становище за НЛО, Извънземни и прочие, а доверието е преди всичко насочено към тези персони, които бълват празнодумие и глупави съждения, когато им предоставят трибуна. Тук е полезно да спомена като реплика, какво е казал мъдрия и морално извисен Ян Хус /1369-1415 /: O sancta simplicitas!… О, свещена простота!, възклицание, произнесено на кладата, когато вижда една старица да добавя и своя сноп съчки към разгарящия се огън. Веднага се усеща мъдростта и величието му, защото не е използвал понятието глупост, а простота. Вероятно същото може да важи и за бгуфологията, но аз предпочитам да използвам глупостта която, по-вярно и по-ясно охарактеризира нещата. Защото на кладата са една дузина бг уфолози, хвърлени от научната инквизиция в огъня на иронията, сарказъма, подигравките и постоянен присмех от „учените глупаци”.

Мисля и допускам , че всички ще се съгласят с ясното, точното и велико умозаключение на чехският мислител Карел Чапек, който, кой знае защо, е изрекъл и написал че:”Едно от най-големите бедствия на цивилизацията е ученият глупак „  Прочие….внасяме и уточнение,  К.Чапек е автор и на понятието „робот”, а това ми дава опора, че не цитирам някакъв банален случай на самовлюбил се писач на книги и прочие…! Много добре знам, че позоваването на авторитети не е продуктивно, но какво да направя, след като преди мене е имало хора, които са прозрели, точно това , което ме вълнува днес – бгуфологията! Прииска ми се да цитирам и още един мислител, чийто размисли също имат отношение към темата: „Глупости правят умните хора. За останалите е ежедневие – О.Уайлд”. Но и анонимните автори също се вписват в темата ни:…”Идиотите са мъдро творение на природата, което дава право на глупаците да се мислят за хитри”…!!! Накрая не желая да пропусна и обстоятелството, че има и „научно” изследване за глупостта и глупакът. Разбира се трактатът е на изследователят, някой си  Carlo M. Cipolla, който по своеобразен начин извежда и три закона за човешката глупост, респективно за глупаците и е добре всеки бгуфолог да заостри вниманието си точно тук, защото може и да види себе си. Естествено че подозирам въпроси към мен, като например дали и мен ме няма в тези категории !?…и веднага давам отговор, трудно е и почти невъзможно човек сам да прави оценка за себе си. Нека делата ми сторят това! И продължавам с това което е публикувано от този, надявам се обективен изследовател.

I. Първи основен закон:

Винаги и неизбежно всеки подценява броя на глупавите личности, които са в обръщение…вас редовно и непрекъснато ви се случва да се стряскате от факта, че:

1. хора, които веднъж сте преценили като рационални и интелигентни, са всъщност безсрамно глупави;

2. ден след ден вие сте тормозени от глупави личности, които изникват внезапно на най-неудобните за вас места в най-неподходящото време.

II. Втори основен закон: Вероятността един човек да е глупав не зависи от която и да е друга отличителна черта на този човек.

 

III. Трети (златен) основен закон:Глупав е всеки човек, който причинява загуби на друг човек или група от хора без да извлича полза от това или дори причинявайки загуба за самия себе си.

„Ученият глупак”…велико, вероятно и внезапно прозрение, но абсолютно точно и еднозначно  по своята онтология и поради това, се залепваме за него. Едва ли има по – точно, обективно и значимо определение. Който не го харесва, нека го опровергае с аргументи и факти. Айде де, стига сме мълчали! Пак уточнявам, става реч за Бгуфологията, такава  каквато е сега! Вече и тук, имах възможност да публикувам някой мой размисли по тази проблематика, но всичко остана в небитието….защо, не знам!? Може би горе написаните неща не сработват ли , що ли…не знам!? Моля, направете си труда и проследете „информациите“ и сами преценете, възможно ли е почти всеки Божи ден у нас да има заснети и документирани НЛО-факти, дали това не е абсолютна глупост и дали тези ново изпечени бгуфолози не са главната причина за глупотевицата в родната ни уфология, кой прави на посмешище автентичните уфолози у нас, помислете!?

Опитах се да предложа  адекватно заглавие на тематиката „уфология – глупост – мъдрост „, и едва ли съм налучкал  и уцелил „центъра” , но все пак за глупостта споменахме няколко фрази и за баланс ще се позова пък на по-мъдрите от нас! Мъдростта, мъдрите хора и нещата които имат в мислителниците си, като мъдроповествование и ни карат да настръхнаме, когато ги видим , прочетем и започваме да се усещаме като глупаци, е това е един покой за всичките ни мисловни напъни, ако са налице. Разбира се най значимото изречение е :”Че, мъдростта е едно от достойнствата на човека, на човешката личност….” Веднага питам себе си и вас , а  тези които нямат други достойнства освен глупотията  и само дърдорят, наизустявайки клишета и фрази от университета, това какво е, мъдростт ли е, ученост ли е , или нещо друго, вие сами си отговорете! Няма да подминем становището на някой мъдреци в древноста, които са измислили и названието, „нарцисти”, което още тогава  е било квалфицирано като „влюбени в себе си люде” ! Има ли ги днес в БГуфологията!?. Отговора го търсете в уфонета, специално в бг УфоНет сайтовете ….без коментар!!! Точно тук научната инквизиция не е виновна, защото не е никак смешно, а обратно, много е тъжно, когато разумен човек види, как в разни наши уфосайтове и преди всичко в безпардонните „форуми” темата за НЛО  е в раздел „мистика, окултизъм, езотерика” !?… Това свещена простота ли е , оглупяване ли е или нещо друго, за което не мога да намеря подходящо слово. Вече и най – глупавият би разбрал за какво иде реч в идеята ни за това писание…

Защото както е известно по своята етимология, философията е любов към мъдростта! Питам къде е мъдростта на самовъзпроизвелите се бгуфолозите които като папагали, без да знаят и владеят познание и опитност  за това, което е вписано в загадките от миналото на човечеството, си разрешават да го анализират с което профанизират обекта на анализ….да вземем за пример НЛО-то, и нашите уфосайтове.  Ами това което може да се види там е чиста проба интернет глупотевица. Помислете си къде и кога сте видждали анализи и коментари адекватни на „уж НЛО фактологията” у нас!? Няма и да видите уверявам всички, защото, това е състоянието на нашенците….те са превърнали в „дайжест” бгуфосайтовете  и нищо не може да ги спре. А уфофорумите ни са чиста проба инфантилност и могат да се сравняват само с кандидатстудетските бисери. Итернет система! Това е ! Анонимност, нарцизъм, самовъзпроизводимост на нагли и перефразирани „утечки” от световни сайтове и не на последно място гордост, че са новатори в системата на международната уфология, без да имат и представа кой, кой е, защо е и докога!!! И така ще бъде, докато у нас е на мода глупотията и никой не може да я спре, а еталон за разум и мъдрост не съществува. Прочие крайно време е СМИ да бъдат по-обективни , по-адекватни на това което произвеждат, респективно да уточняват инфото си с автентични уфолози, това е само пожелание. Ако това не бъде „алфата и омегата” на всички, които имат пристрастие към тази тематика, и докато това не стане доминанта в писанията и  всякакви артикулации в информационното пространство у нас, дотогава глупостта и глупаците ще властват в интернетпространството, а това е пагубно особенно за младите българи… Мъчно ми е за тях!!!

Хрумна ми да илюстрирам дотук написаното с един видеоклип /САЩ/, където париимащите янки са си направили безпардонна шега с НЛО-то!!! Разбира се, ако и ние имахме потребните финанси, съответно бихме сторили нещо подобно, но тук отново искам да попитам „Господари на ефира” , тъй като и те са париимащи, защо се изгавриха с мен във връзка с „Девинската летяща чиния” и няма ли да се извинят, защото това ще бъде акт на искане  прошка от българските уфолози, за прибързаното и злобно иронизиране на този уникален експеримент, който направихме. /вече съм го публикувал: http://bufonet.org/?p=1738 /

Ето, това всъщност е и резултат от глупотевиците, които се бълват от самазваните уфолози у нас. Пак повтарям написаното по-горе, някой, някъде да е виждал в нашите т.н. бгуфосайтове специален и качествен анализ, становище на водещите ни уфолози и категорично твърдение за НЛО-факти у нас….моля, моля не бързайте да правите изводи единствено и само от собствените си впечатления и пристрастия. В Уфологията има правила и принципи, които са в резултат на многогодишен опит и знания. Останалото….другото …другото е друго, казвам винаги, когато виждам, наблюдавам и анализирам това, което е приело гражданственост като Уфология. Накрая искам да кажа, че глупакът, глупостта и глупотиите са неизкореними, но в нашата българската уфология не трябва да имат възможност да съществуват. Това зависи само и единствено от тези които правят и списват уфосайтовете у нас. Никой не може и не е в състояние да промени твърдението ми, че загадките по света и у нас са жертва на човешката глупост /скоба…бях в Египет и  посетих пирамидите и други старини – там видях, че фактологията няма нищо общо с дърдоренията на 2-3 самовъзпроизвели се в египтолози у нас, но това е друга тема…/ косвеният извод -  същото е и в нашата бгуфология!
Нека историята си каже последната дума!!!
Иван Лазаров

Този видеоклип е класика  в твърдението за глупаците, глупостите и глупотията в уфологията, но тук има нещо , което могат да разберат и съприживеят само истинските, автентичните бгуфолози и убеден съм ще си направят изводите!!!

 

 Комантари с латински букви се изтриват автоматично