ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА И ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА НЛО И ДРУГИТЕ ЗАГАДКИ

БЪЛГАРСКА УФОЛОГИЧНА МРЕЖА -НАЧАЛОТО

ФИЛИПИКА…..УФОЛОГИЧНА!!!

Почитаеми посетители на интернет страницата на  “Българска уфологична мрежа”, след два неуспешени, почти инфантилни и катастрофални опити  на автентичните български изследователи на НЛО и други загадки около нас и с нас, обединени в една  специализирана група, екип или ако щете  приятелски кръг в рамките на цяла България ,  ето вече,  надявам се искрено да имаме сполука с новият сайт. Вероятно историята ще бъде обективния съдник за всички които проявиха нескрит егоцентризъм,некоректност, необосновани амбиции и стремеж за величаво доказване при създаване на скромната ни Web-страница.
Поради това сме длъжни да кажем няколко слова, които няма да се възприемат като типичното уфословоблудство в интернет пространството, което е познато на всички, които обичат компютъра дори повече от майка си. Ние искаме да положим основите на нещо по-сериозно, нещо което се пренебрегва, нещо което вече 20 години откакто съществуват  дузината клубове в нашата система и не можем да се защитим от уродливите, нахалните, перверзните и тенденциозно примитивизирани писания и ефирни замърсявания на мисленето и съзнанието на нещастния все още българин.  Точно затуй имаме собствен сайт и той ще съдържа единствено и само проверени, документирани, изследвани и надеждни факти, документи, и свидетелства за факти, състояния, процеси и събития, които корелират единствено и само със  необяснимото все още НЛО и другите  загадки около нас и с нас.
Планирано е да се появяват гневни статии, яростни нападки срещу  гнусните инсинуатори и открити лъжци, сериозни анализи  на свидетелства и информации за  неясното, необяснимото и непонятно , което се случва около нас. Накратко тук  ще важи принципа ,лесно е да си индиферентен, безотговорно е да си скептик. Трудното, важното, фундаменталното, основополагащото при търсене истината е да изследващ и търсиш  отговора на стотиците въпроси  произтичащи от хилядите загадки. Водещата ни мотивация винаги ще бъде  ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА И ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА НЛО И ДРУГИТЕ ЗАГАДКИ В БЪЛГАРИЯ.
Това, което става по света и го има като фактология, ще ни служи само за сравнителни анализи и съизмерване на ръста на българската уфология с постиженията на сродни нам  организации, които проявяват особен  и специален интерес към нас в БУМ.
Като начало ще стартираме с един уникален изследователски документален филм, който освен абсолютно научните си достойнства има един недостатък, той е правен за вътрешна консумация, за  членовете на българската уфологична  общност и поради това  има някой дразнещи паузи и немного качествено озвучаване, но се надяваме сериозните и мислещите потребители на интернет да бъдат снизходителни към тези “пионерски” недостатъци.

Иван Лазаров
Главен координатор на Българска уфологична мрежа

История

Уфологът участ всяка заслужава, но не и забрава защото написаното винаги надживява написалия го

Разбира се всичко, което ще последва оттук нататък е поклон и благодарност към всички имена на хора участвали в създаването на нещо уникално –Българска уфология- и в същото време предизвикващо инфантилна насмешка сред незрелите и немислещите консуматори на готови истини за загадките около нас и с нас. Тук няма да се занимаваме с тях защото те си имат идоли облечени във сан, пост, чин, власт, титли, звания и пари . Идеята ни е да оставим за историята на уфологията данни и факти свързани със зачеването и раждането на БЪЛГАРСКА УФОЛОГИЧНА МРЕЖА !
Естествено, че пишещия тези слова тук е пристрастен и затова желае да започне със списването на историята на създаването на русенския уфологичен клуб : „Клуб за генериране на парадоксални алтернативи – МЪДРОМЕР „
Само за сведение и като документирано обстоятелство, ще вметна, че в протокола за създаване на клуба е записано, че членовете, други съмишленици и добронамерени хора ще работят съвместно и в дейността им доминиращата поанта ще бъде издирване, документиране, изследване и опити за квалификация на всички и всякакви факти и свидетелства свързани със загадките около нас и с нас, като приоритетно занимание ще бъдат уфологията, парапсихологията и всякакви други неясни и необясними факти.
Добре е да се подчертае дебело, че в изследователската дейност на клуба в началото някой нездрави „сили” се опитвахада създават деструктивни обстоятелства, дори и ченгета от специалните служби създаваха провокации  да дават окултно-мистично сектански насоки в дейността на клуба, но така да се каже, днес от позицията на изминалото време, ние смятаме, че това са били „малки отклонения и грешки” на растежа. Защото категорично клуб „Мъдромер” се утвърди като уфологичен клуб с натрупан немалко опит в областта на важните неща в уфологията. Наистина най-доброто нещо, което можем да направим тук и сега в този сайт е да покажем на хората, че знаем кое е НЛО и кое не, и ще го онагледим достатъчно и достойно. Надяваме се да се появят честни и добронамерени хора и да ни изпратят свои документирани „факти” за това кое не е НЛО. Това ще бъде принос в уфологията.     Естествено ще се радваме да получим и наистина надежно документирани факти за реални и истински НЛО в България.
Учредяването и функционирането на русенския клуб до ден днешен се състоя на 11 май 1990 г. в присъствието на около 100-тина местни русенски граждани, но в учредителния протокол останаха подписите и имената само на подписалите го :

1. Иван Лазаров 2. Владимир Бургуджиев 3. Райко Ангелов

4. Ангелина Георгиева 5. Найден Стефанов 6. Ганчо Ганев

7. Антоний Алексиев 8. Йонка Желязкова 9. Ангел Ангелов

10.Росица Даскалова 11. Иванка Лазарова 12.Невена Костова

13. Ради Терзиев   14. Иван Ташков 15. Илиян Димов

16. Благо Калошев 17. Колю Колев 18. Богомил Дочев

19. Никола Станев 20. Спас Пашев 21. Лъчезар Куюмджиев

22. Иван Златаров 23. Иван Стоянов 24. Светослав Балабанов

МЪДРОМЕР има значение за националната уфология дотолкова, доколкото, освен че един от първите уфологични клубове в страната, е и инициатор и организатор за създаването на БЪЛГАРСКА УФОЛОГИЧНА МРЕЖА ! Защото в Русе се проведе първото събиране на сродни и подобни формации у нас. Намирам за потребно и полезно, ако нещата бъдат представени в хронологичен порядък за яснота и за туширане на всякакви спекулации и недоразумения, а и претенции на някой суетни персони у нас.
На 5-6 януари 1991 година в Русе бе проведена първата национална среща-семинар по проблемите на загадките предимно в областта на уфологията и парапсихологията. Присъстваха 51 човека представляващи следните клубове в страната :

- клуб „Сириус” -Пловдив

- клуб „Япет” – Стара Загора

- клуб „Феномен” – Велико търново

- клуб „Психотроника” -Разград

- клуб „Търговище” -Търговище

- клуб „галактика” -Русе

- клуб „Варна” -Варна

- клуб „Мъдромер” -Русе

- клуб „търсачи на алтернативни форми на живот” – Добрич

Срещата премина под знака на абсолютна коректност и търпимост към чуждото мнение и разбиране за нещата свързани със загадките. Прие се решение по предложение на търновския клуб „Феномен” да са проведе втора среща във Велико Търново.
Така на 19 април 1991 г. се проведе втора национална среща-семинар на заинтересованите клубове и отделни лица по проблемите на изучаване и изследване на неясните и необяснимите неща около нас и с нас. С многословен и полезен дебат бе прието в страната да се създаде Национална клубна федерация „Еврика-Хелиос”. На срещата присъстваха следните изследователи на загадъчното със свои становища по проблемите на загадките около нас и с нас:

1- Танньо П. Танев -Стара Загора

2- Красимир Т.Славов -Стара Загора

3- Веселин Х. Данов -Варна

4- Пепа Колева -Търговище

5- Бисерка Халачева -Търговище

6- Димитър Я.Николов -Разград

7- Веселин Боянов -Добрич

8- Димитър Ников -Ямбол

9- Иван Иванов – с. Скалица

10- Иван Лазаров – Русе

11- Юлия Генчева -Велико Търново

12- Никола А.Николов -Габрово

13- Димитър Делян -София

Последва трета национална среща, но вече под наслов „Трета национална среща-семинар на НКФ „Еврика-Хелиос” ,коята се състоя отново под домакинството на русенския клуб МЪДРОМЕР и тя бе доминирана от абсолютно прагматични предложения и намерения. На тази среща имаше присъствие на гости от Бургас, Г.Оряховица и Исперих. Характерното в изводите на тази среща бе, че всички изказаха общото становище че нещата трябва да продължават в същия добър дух.
Следващата четвърта национална среща на НКФ „Еврика-Хелиос” се състоя в Пловдив на 23-24 май 1992 г. по инициатива на пловдивския клуб и тамошните заинтересовани среди в областта на загадките. Не е излишно да се каже, че на тази среща се случиха доста интересни неща, даващи насоки за по-нататъшния живот и работа на организацията. Беше направен неуспешен опит да се прокара тенденцията за т.н. психотронични загадки, явления и свидетелства в дейността на национална организация „Еврика Хелиос”.
Но представителите на добричкия, русенският и търновският клубове дадоха достоен отпор и се наложи схващането, че уфологията трябва да доминира в дейността на клубовете и самостоятелните изследователи в НКФ „Еврика-Хелиос”.
Разбира се че трябваше да изминат около две години преди да се организира следваща среща на националната организация. Известно е , че това бяха неспокойни в битиен и социален план времена, на уфолозите не знаят покой и поради това възникна идея за нова среща.
Петата национална конференция-семинар на НКФ „Еврика-Хелиос” бе организирана и проведена в Русе на 3-4 септември 1994 г. Срещата протече бурно, разногласно, разнопосочно и в дух на зачитане мнението на всеки, независимо от някой противоположни становища по отношение на бъдещето на българската уфология. Характерно беше обстоятелството, че имаше представители от 20 големи български града, като някой представляваха местни клубове, имаше и самостоятелни изследователи от Кърджали, Варна, Бургас. Общо бе становището, че българската уфология още тогава вече е факт.
През следващите 5-6 години по някакви странни и независещи от никого обстоятелства, организационния живот на тази организация потъна в бездействие, ала междуклубните организации комуникациите си останаха на приемливо нивО. Но пък се появи тенденция израстналите вече в опитността си местни клубове да организират местни конференции и срещи. Може би това обстоятелство бе породено от желанието за себедоказване или за себеизтъкване, но както и да е, контактите, общуването и съвместни изследователски експедиции по дирите на събития и факти свързани със загадките по нашите земи продължиха и показаха добра ефективност и резултат от уфологичния ентусиазъм.
Тук ще спомена само някой по-значими и оставили следа в българската уфология семинари, срещи и конференции.
Добричкия клуб „Търсачи на алтернативни форми на живот” организира мащабна и амбициозна конференция в Добрич на тема: „Феноменът НЛО днес. Фантастика и реалност” на 2-3 април 1999 г. Имаше много оригинални доклади и предложения по темата, но най-важното впечатление беше всеобщото мнение, че българската уфология набира скорост дори смелост и връщане назад няма.
На 25-26 март 2000 г. пловдивския клуб „Сириус” организира прекалено амбициозна и мащабна като обем на присъствие „Национална среща по уфология” .Основните теми и направления на събитието бяха : „Уфология”, „Археология и древна история”, „Неизвестни възможности на човека”, „Астрономия и научна фантастика”. По наше мнение, участниците и множеството напълнило салона за срещата, останаха удоволетворени от всички позиции и становища, които бяха изказани и предложени. Така вече се разбра , че уфологията ни върви по правилния път и посоката е вярна.
Проблемът е единствено и само в медиите и някой хора с първично и посредствено мислене, които постоянно с повод и без повод иронизираха българските ентусиасти, създали българската уфология. По-твърдо стоящите на уфологични позиции или както бяха определени като „ястребите в уфологията” продължиха своя път дори без да имат нужда от създадената през 1991 г. структура.
Съвсем по законите на диалектиката, след натрупване на опитност, след като методологически се изясниха повечето неща свързани с уфологичната изследваческа дейност се породи спонтанната идея за нещо по качествено ново от създадената преди това организация.

След многократни консултации, разговори и прагматични уточнения с най-изявените и с голяма опитност български уфолози на 11 май 2001 година в Русе бе учредена и протоколирана организацията” „Българска уфологична мрежа”.

Върху единодушно одобрения и приет протокол за статут на „Българска уфологична мрежа” стоят имената на следните изявени и доказали се български уфолози :

- Иван Лазаров

- Орлин Малинов

- Ивелина Бянова

- Илиян Димов

- Ростислав Кандиларов

- Светлозар Рулински

- Веселин Боянов

- Владимир Петров

- Пенчо Василев

- Иван Иванов

- Таньо Петров

- Пенко Живанов

- Александър Александров

Любопитно, но тъжно и в същото време еднозначно показателно е следнато обстоятелство. Инициаторът и организатор на срещата за учредяване на БУМ изпрати до всички големи и тиражни вестници в страната молба за огласяване на предстоящото събитие, но никой, повтарям никой не погледна с добро око на идеята и не публикува дори една буква. С едно изключение и затова сме длъжни да го огласим, защото така е коректно и почтено. Вестникът който огласи нашата молба или обява или съобщение, все едно как се нарича , е Софийски регионален вестник „КАМБАНА” в броя си от 20-26 април 2001 г. И нека да огласим, за да се знае какво пишеше в съобщението на този, кой знае дали съществува още вестник.

СЪОБЩЕНИЕ
Клуб за генериране на парадоксални алтернативи
„МЪДРОМЕР”
Русе
Издирва и кани всички трайно заинтересовани и
любознателни граждани да се включат и вземат
активно участие в реализиране на граждански
проект за създаване на БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА
УФОЛОГИЧНА МРЕЖА
- Събитието ще се състои на 11 май в гр. Русе
- Всички организирани в клубове, независими, любителски
и персонални изследвачи, регистратори, свидетели и
очевидци на феномена НЛО и други необичайни
явления, могат да направят своя принос в разгадаването
на тайната на НЛО

Може би защото малцина знаят или точно поради това, трябва или сме задължени да заявим, че в България няма друга организация с ясна и точно формулирана уфологична характеристика и насоченост към изучаване и изследване на загадката приела гражданственост като абривиатура НЛО. И така, да се знае, че БЪЛГАРСКА УФОЛОГИЧНА МРЕЖА е официално представителна за българската уфологична мисъл и практика, без претенции за изчерпателност, обстоятелство, което иманентно съдържа в себе си възможност за съществуване най-вероятно и на самостоятелни уфоизследователи, което ние приветстваме.
Добре е да се знае, че освен доминиращите НЛО акценти в дейността на БУМ, на българските уфолози не им липсва ентусиазъм, страст и устрем към търсене отговори на въпросите произтичащи от множеството загадки в нашата история, загадките останали като артефакти по нашата земя отпреди хиляди години и други аномалии и необяснимости върху картата на България. В нашата организация вече намериха покровителство и някой авангардно мислещи българи, някой от които реализираха под формата на издадена книга своите изследователски находки, други имат книги в развитие и под печат, други са повече от активни радетели да се правят изследователски експедиции за идентифициране на някой обекти, които стоят извън интереса на „т.н. официална наука” и в същото време сами по себе си понякога са такива обекти, които   носят безпардонни уфологични характеристики.
Нека се знае, че създаването на БУМ отприщи, това е точната дума, вдъхнови клубовете по места за истинска изследователска уфологична дейност и наистина бяха организирани няколко много полезни и резултатни експедиции и срещи на водещите български клубове и широкоскроени уфоизследователи.
Трябва, т.е. задължително е да се отбележи една знаменателна национална среща-семинар на БУМ, организирана от добричкия клуб
„Търсачи на алтернативни форми на живот” , която се проведе в Добрич на 17-18 април 2004 г. под наслов „НЛО, ВЯРА, НАУКА, КАКВО ЗНАЕМ СЕГА !?
Наистина е интересно и поражда доста провокативни размисли всичко, което беше представено като доклади, експозета и спонтанни изказвания на тази среща и си заслужава да бъде огласено и да остане като знаме на българската уфология. Може спокойно да се твърди, че българската уфология може да се гордее със своите представители.
Следва непълния списък на участниците и основните теми на семинара:

- Веселин Боянов –Добрич – „ 15 години в търсене на доказателства”
-Иван Лазаров –Русе – „Българската уфология днес : има ли я къде е, няма ли я защо ? „
- Орлин Малинов –Търговище – „Съвременните технологии за откриване и идентифициране на НЛО „
-Венцислав Гергов –Плевен- „Модел на космически кораб от праисторическото селище Телиш- Редутите „
- Александър Александров –Исперих- „Загадките на Сборяново продължават”
- Ева Божурова- Варна- „Живот в космоса, гледна точка на астрономите”
-Владимир Петров – Пловдив- „Наука – вяра- уфология , има ли уфологията философски аспекти ?
-Ценко Симеонов –Асеновград- „Извънземни в Родопите –артефакти, хипотези, доказателства „
- Таньо Танев – Стара Загора – „Методика за определяне на екваториалните кординати на космически обект , гледан от Земята, по предварително известни негови галактични кординати „
-Борислав Киров , Георги Георгиев – Добрич – „ Фото и видео анализи на НЛО „

Това е най-кратката написана с делата си история на българските ентусиасти-уфолози, които вече спокойно могат да бъда класифицирани като истински професионални уфолози, които имат и своя организация – БЪЛГАРСКА УФОЛОГИЧНА МРЕЖА .

Понякога, да не казваме винаги, снимковия материал и илюстрациите говорят повече отколкото писаното слово, и нещо по-вече, като исторически материал те носят информация сама по себе си идентична с настроението, мислите, емоциите и намерението на ентусиастите-изследоветели. Може да се твърди за становището, че снимковият материал е отпечатък на времето, знак на ръста на търсенето и намирането на истини, а понякога и клеймо за грешки и предубеждения. Но, времето в което зачена и се роди българската уфология по някакъв начин остави малко нагледни документи за започнатото и свършено в областта на уфологията ни, което пък е понятно и достатъчно свидетелство за бъдните изследователи, че предците им не са били летаргични и пасивни.
Тук ще покажем с фотоси, кои са и къде са били създателите на българската уфология, с уговорката, че архивът на БУМ е скромен и едва ли бихме удоволетворили по-любопитните и дори по-арогантните посетители на страницата на БУМ.

      №1 …. Клуб „Мъдромер“-Русе на 10 години

Вече 20 години основателите на русенския уфологичен клуб „МЪДРОМЕР” продължават да бъдат локомотива, който дърпа и тегли напред истината за загадките около нас и с нас, като разбира се приоритетно се занимават с уфология

      №2….. „Демир баба“-Сборяново

В далечната 1992 година „мъдромерите” от Русе организираха първата мащабна експедиция на българските уфолози в обекта „Археологически резерват Сборяново”, където всички взаимно се запознаха и проучиха едни от най-значимите „уж тракийски обекти” по нашата земя.Крайно вдясно е известния Кръстю Мутавчиев, за чиято личност има крайно противоречиви становища

      №3…..пред „Гинина могила“ – с.Свещари

Друга мащабна уфологична експедиция бе реализирана в раойна на Исперих , където се намира една от най-ефектните и стойностни в архитектурно и мащабно отношение гробница, ситуирана в т.нар. Гинина могила и датирана като тракийска, като е важно да се знае, че уфолозите имаха късмет да видят нещата неподправени и не „фризирани” като за пред туристи.

        №4…

Поредна експедиция през 2000 г в района наречен „Делиорман”, за да се изучат повече от 100-те могили там и да се анализира тяхното „звездно разположение” върху земната повърхност в района.

        №5….на крепостта „Овеч“ -Провадия

Поредна уфологична изследователска експедиция в района на провадийското плато „Овеч”, където бяха документирани странни обекти върху каменната повърхност на платото и които ще бъдат публикувани в предстоящата да да излезе книга на уфологът И.Л.

        №6…. в  Добрич

Тук е фотодокументирано онова нещо, което претенциозните и суетни хора наричат „научна конференция или семинар” а истината е ,че на този фотос е видно, че българските уфолози, понякога изглеждат и делови хора.

         №7…в Добрич снимка за спомен след уфоконференцията.

Добричкия уфологичен клуб е може би най-стария в хронологичен аспект, но пък е млад по дух и състав, поради което редовно организира и събира българските уфолози на регулярни сбирки и семинари, за да се обсъждат актуални и предстоящи проекти и дейности,особено в областта на експедиции по места, където има уфологична фактология.

        №8…ареалът край „Суха река“ и близо до с.Карапелит

Тук е документиран екип на българска уфологична експедиция, който направи уникални фотоси и за пръв път Иван Лазаров документира т.н. „самодивски кръгове”, с което БУМ се гордее и има какво да покаже пред очите на света и на т.н „учени” ,а още  още повече има фотодокументи и  аргументи пред скептиците и против медийните сарказми у нас, пък и по света. „Самодивските кръгове” ще бъдат публикувани в предстояща да излезе книга на И.Л.

         №9….с.Хлябово

На тази снимка е отразена поредната уфологична експедиция организирана от пловдивския уфологичен клуб „Сириус”. Естествено екипът си прави и снимка за спомен от посещението на долмени край село Хлябово през 2005 г.

          №10….в село Карапелит

Този екип български уфолози реализира експедиция в сърцето на Добруджа, за да документира фалшиви НЛО-кръгове в полето и по този начин опитността на изследователите се обогати с нови впечатления за 1999 г.

         №11….Русе

Разбира се че българските уфолози имаха и имат и международни контакти. Такъв е случаят с посещението на Владимир Ажажа в Русе пред 1992 г.по покана на местния клуб „Мъдромер”, когато той се срещно и с множество граждани, което е видно от следващия фотос.

         №12…Русе

Изглежда не само политиците могат да пълнят залите у нас. Това може да стане и когато хората искат да чуят и видят отговорите на множеството загадки от срещата с изявени световни изследователи – уфолози, какъвто е В.Ажажа.

         №13…Русе -посрещане на извънземни!? 11.09.1995г.

        №14….Русе-Щръклево -11.09.1995

            №15…Русе….И.Лазаров също присъства на извънземното шоу

Снимки 13,14 и 115 са впечатлителни с това, че е завещание към историята на уфологията, защото на 11.09.1995 година на летище Щръклево, край Русе беше организирано посрещане на извънземни и на пистата за приземяване бяха допуснати само журналистите, докато „простолюдието” трябваше да стои зад оградите. Както се твърдеше тогава, добре че има и вестникари-уфолози, та представиха нещата обективно, за разлика от онези, другите, които обичат сарказъма, иронията и подлагат „динена кора” на населението, когато има нещо свързано с НЛО. Точно тук предлагаме на всички да видят посрещането на извънземните  край Русе http://bufonet.org/?p=2784
От личния архив на главния координатор на БУМ



Комантари с латински букви се изтриват автоматично