ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА И ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА НЛО И ДРУГИТЕ ЗАГАДКИ

ХАДЖИ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ ПЪРВИ УФОРЕПОРТЕР У НАС

 

НЛО ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКИЯТ КАН КРУМ

Въпреки или точно защото някой люде си мислят, че „търсачката” Google може и прави всичко възможно в информационен план, ние твърдим, че това е един мит и нищо повече. Защото стартираме заглавие „Кан Крум също е разчитал на човешкото невежество” и не успяхме да открием къде е публикувана. За наше успокоение имаме изпратена  изрезка и тук ще я представим като ксерокопие, а вещите хакери нека разберат, къде, в кой столичен централен вестник е публикувана.

Когато се появи подобна персона, аз се срамувам да се нарека българин,…хора, българи бдете!!!!

Разбира се, че авторът се нарича Илия Илиев и уж бил някакъв психолог или психиатър!? Ако последното е вярно, тогава възниква проблемното питане….този Илия журналист ли е или лекар-психиатър, защото ако е този същия, който се появява в едно Тв-студио и се изявява като пенкилер, тогава ние питаме, какъв и кой всъщност е той и защо е толкова тачен от медиите!? Това не може да бъде безпричинно….?!

Прочие….същия този Ил. Илиев пише в неизвестен по онова време за нас вестник, пише статия със заглавие показано  по-горе и  безцеремонно дава определения и епитети. Например, че „Русенския клуб с диагностично значимото название „Мъдромерие” с помощта на астрономи ще се гмурне надълбоко в миналото, за да провери достоверността на Паисиевата „История”. Добре…ние вече се гмурнахме в историята и разбрахме първо, че този Илия е пълен невзрачник по отношение на нашата тъжна, но и славна история и второ,че :

-Този Илия за нас не е нито журналист , нито психиатър нито пенкилер и прочие….той е това което другите искат и правят от него…съжаляваме го.

-Този Илия е написал нещо без да го знае –  сигурни сме, че той никога не е прочел „”Историята….” на дядо Паисий, а си е взел хонора…нека да го върне в съответния вестник.

-Този Илия е като онзи «илия» от „форклора» , който градил килия, но ние му желаем вместо килия да си направи  психиатричен тест и автопсихоанализ /има достатъчно т.н. научни тестове/ за сурогатното си писание, за арогантността си и невзрачността си относно уфологията

-На този Илия добронамерено му пожелаваме да посети някой параклис, да запали официално закупена свещ и да се помоли за своето пенкилерско здраве, защото черногледите люде имат черна на цвят карма…

-„диагностично значимото название „Мъдромерие”според  неуважаемия Илия за когото и ние имаме  диагностично определение, но не желаем да раздаваме епитети, защото може да бъде изтълкувано като дребнавост и суета. А не го правим, не защото това е приоритет само и единствено на доказани спецове в тази област, а защото коректността и възпитаността е по-важна за нас.  Илия, запомни, единствения ни съдник е времето и понеже ти не разбираш за какво иде реч виж по долу илюстрацията….дано се вразумиш… Защото явно не си дорасъл за някой неща…


Хайде стига с този «Илия», щото кой знае, може и да е  зъл индивид с  власт , титла и прочие академично-предателски предназначения, които са непредвидими. Жив и здрав да си и дано никога не посягш на уфолозите, щото си абсолютен аут в тази област на днешното човешко познание! По принцип тези които са обучавани и образовани с клишетата на «исмат» и «диамат» са си все същите вмирисани ялови нищожества и стерилни творчески субекти, както твърди Бг историята. Всуе!!! Ние от КГПА «Мъдромер» Русе знаем за подобни и други пенкилери, които освен да бърборят смехории и словоблудстват по отношение на качествените хора …нищо друго не могат да сторят, защото са тотално стерилни писачи. Нашето аналитично мислене и уфоанализи подсказват, че с този субект приключваме веднъж завинаги. Защото неговите изводи и внушение от тъпата му публикация излиза, че е пълна глупост написаното от него : «според великия възрожденец, през 813 г. към деня на сблъсъка между войските  на кан Крум и на византийския император Никифор «явили се две комети в лунен образ и пак се събирали и разделяли» и  изводът му: «двойно мъдрите уфолози от Русе силно подозират , че туй чудо не ще да е било космическо явление, а най-вероятно едно любопитно някое извънземно возило “. Зловещо писание и омраза към всичко, което е извън неговия ограничен кръгозор и светоусещане.Не заслужава дори снизхождението ни.

Илия , Илия, преоблякъл се пак в тия….твърди българската мъдрост! Що се отнася до «извънземното возило», дано не вземат там Горе, защото от теб няма какво да изкопират! Отделихме толкова място и такава чест му оказахме , че направо го хвърляме в боклука, защото  по-надолу ще се разбере, че «мъдромерите» наистина отделиха много време за изследване на истината , а тя истината се оказа безпощадна към такива нещастни пишещи ексземпляри.

Ние квалификации не желаем да  правим никому, но задължително ще кажем, че 1200 години след великото събитие, чийто име е победата на кан Крум над византиците на Никифор , у нас все още има антикрумовисти, чиято същност е антибългаризмът! Допускаме , че това е заради любовта на подобни люде към зеленокнижните купюри! Това са онези за почитане и приемани за спецове  персони, които са обучени да говорят и пишат това което са учили и слушали в аудиториите  на соц.университетите, чели са книгите на т.н. и то съвсем навреме назовани «феодални старци», уж  «Бг учени»!Пфу! Тъжна работа, ако не беше смешна и отвратителна! Затова тук и сега ще предложим т.е. визуализираме истината за това което е писал Великият дядо хаджи Паисий през 1862г. Няма как да прескочим нещо, което е апология към великият Българин. И питаме неучтиво, защо никъде и по никакъв повод в публичното пространство, никой не желае да спомене, че Паисий Хилендарски  освен, че е първият български уфорепортер, той е и «Хаджия»! Разбира се не генерализираме проблема, но онези които  случайно са се докоснали до този епизод от живота на Паисий някак си много срамежливо и пренебрежително го омаловажават. А хаджията носи в себе си и информация, нещо на което вероятно не само трябва да се  доверяваме, а и да сторим благодарност, да напрвим уфопоклон! Хаджия през онези щури турско-робско-мюсулмански времена!?!?! Къде сме ние, къде е Той!? Като че ли ще трябва малко повече интелектуални усилия при тези които гледат и четат тези редове. Моля сложете си интернет очила, защото и без това никога няма да прочетете автентичната «История славянобългарска» написана от хаджи Паисий Хилендарски -1762 г., където е написано ясно, категорично и во веки веков значимото : „О, неразумни и юроде!….” Прочие накрая на това писание ще обърнем внимание на четящо-мислещите българи, че е тотално изманипулирано, подменено названието, името, заглавието на написаното от хаджи Паисий…т.е. „История славянобългарска”, а  в оригинала е ясно и точно написано „История славному българскому народу”…

Категорично, без условности, директно и с безпардонното се намерение тук и сега желаем съвсем официално да заявим, че за нас Бг наука не съществува!!! Въпреки  това допускаме ,че не е възможно да не се намери българин, който след публикацията ни да не изрече нещо ясно, разбираемо и внасящо яснота по проблематиката. И за да не засегнем нечие достойнство, все пак да уточним. Става реч за нашите «феодални старци», за нашите астрономи, историци, лингвисти, интерпретатори на древните Бг документи и всички останали уж научни експерти, които до ден днешен, вече 1200 години от събитието, не успяха или нямат потенциал да кажат що за информация  ни е изпратил хаджи Паисий в своята «История….» Да се знае, ние имаме и приятели и известни авторитети в съответните познавателни и изледователски области на БАН, но това е друга материя.

Добре е тук да представим и някой  почти неизвестни и малкото написани неща във връзка с интересуващия ни проблем. Така или иначе, добре е да споменем  още тук и сега, че за първи път у нас, преди повече от 10 години, НеЛеОлогът Иван Лазаров  постави въпроса, какво е това «знамение» за което е споменал хаджи Паисий в своята «История….»! По-долу всеки ще види и разбере колко чини, колко струва нашата т.н. «научна система» за квалифициране на странни и необясними неща около нас и с нас, в това число и в нашата история, особенно, когато става реч за нафуканите млади спецове по астрономия, космология и други подобни уж академични форуми във уж научните опции за обсъждане на проблемното съобщение на хадхи Паисий преди много години!

Вижте един напосоки избран сегмент, нещо от целокупната уж медийна информационна система в лицето на любимите за днешния българин интернетфоруми, защото това е показателно и за другите области на нашата история.

Цитираме така както е в оригиналът:! За да се знае.

«УЧЕНИ ТЪРСЯТ НЛО В ИСТОРИЯТА НА   ПАИСИЙ?

http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?t=3597  

«Има съмнения, че в „История славянобългарская“ на Паисий Хилендарски е регистриран НЛО при битката на Крум с Никифор. В момента астрономи и представители на русенския клуб „Мъдромер“ правят проучвания, каза Иван Лазаров. Техните предположения са базират на следния текст от книгата: „Явили се две комети в лунен образ и пак се събирали и разделяли“. Мнението на специалисти-астрономи е, че подобно явление няма.»

Почти няма медия, която да не е положила този текст в своите страници от онова време, защото….това се продава и купува… без коментар.Горният цитат е взет напосоки и случайно! Но…има и по-тъжни неща, от други Интернет публикации и информации….ето , тук сега ще ги представим в цялото им великолепие. Подобен шарж на Бг-науката никой не е успял да направи, въпреки че има и други подобни, дори идентични форумжийски изпълнения в нашите Бг-форуми, които няма смисъл тук да представяме. Ала до сега никой не пожела да постави на дебат този научен стерилитет, интересно защо!?

Вижте го: „Звездно общество – астрономически форум”, естествено самото му название предизвиква респект, респект – но от простотията, невежеството и задръстеното мислене, мислим ние! Мила Родино, майко България, виж и разбери какво те очаква…защото това което предлагаме тук е само сегмент от целокупният ни Бг интернет примитивизъм и посредственост и първичност на мисленето!

http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?t=3597

Звездно общество – астрономически форум

Автор…. Agnostik

Регистриран на: 24 Апр 2010
Мнения: 3

Пуснато на: Съб Апр 24, 2010 17:57    Заглавие: ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ – КОШМАР ЛИ Е ЗА АСТРОНОМИТЕ ?

 

ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ – КОШМАР ЛИ Е ЗА АСТРОНОМИТЕ ?

Преди всичко мъжки поздрав към Модератор: mishaikin,естествено привет и към всички които посещават този форум! Искам първо да кажа,че има едно старо неписано правило в средите на пишещите люде, че няма толкова сложни неща, които да не могат да бъдат казани с няколко думи, ала тук и сега ще пренебрегна това
изискване, тъй като материята, която искам да представя на обсъждане е специфична, патриотична, исторична и астрономична.Молбата ми към „админите“ и Модератора е да бъдат снизходителни и да проявят повече
българщина, отколкото изискват другите теми тук.
Прочие…,тук в този форум е скрита последната ми надежда във връзка с дългогодишното ми търсене на отговор и разгадаване мистерията свързана с казуса около написаното от Паисий Хилендарски. Ще цитирам дословно
автентичния текст, защото е по-коректно, а не да го преразказвам както правят някой историци, в т.ч. и някой астрономи. „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА – 1762г.“
фототипно издание 1998 -СУ „ЯВИЛИ СЕ ДВЕ КОМЕТИ В ЛУНЕН ОБРАЗ И ПАК СЕ СЪБИРАЛИ И РАЗДЕЛЯЛИ
Текстът е на страница 182. По мои сведения и според консулциите с историците, описаното събитие се съотнася към 813 г.,месец август, по време на спечелената от
цар Крум битка край Несебър, срещу византийската войска.
Това са фактите, такива каквито ги описва дядо Паисий.От тук нататък започват спекулациите и манипулациите. Защо е така според мен. Защото на всяка цена някой искат да омаловажат сведението. А така е и най-лесно. Отричаш и пренебрегваш, защото не можеш да опровергаеш. Но вече се очерта двоен стандарт, което според науката е недопустимо. Значи един път се доверяваме за историческите събития написани от Паисий Хилендарски, а когато има сведение за наистина смущаващото описание, тогава го пренебрегваме и предлагаме разни смехории от типа „фантазьор“,“двусмислица“,“нищо не значеща информация“, та дори и „научна фантастика!?“ Е…спирам да изреждам нещата, които съм чувал. Лично аз пък в момент на емоционална превъзбуда, изказах подозрението, че може би става дума за модерното днес понятие неидентифициран светещ или летящ обект в небето.
Наистина някой мислят, че това е порочно мислене,но аз все още, много години вече питам и търся отговора на този казус безуспешно и ако това е порок,благодаря , нека съм порочен.Мисля, че много често пороците на един човек са продължение на неговите достостойнства.Дай боже всекиму!
Поради това моля всички в този форум нека с помощта на астрономическия инструментариум, най-сетне да се отговори – за астрономическо авление или събитие става дума в описаното от дядо Паисий, може би пък е нещо с метеорологична характеристика или е нещо неясно, непознато и необяснимо от научна гледна точка. Предварително изказвам благодарността си към „администраторите и модераторите “ тук, за достъпа ми и възможността да поставя тази тема за дебат.

bobo Звезден маниак

Пуснато на: Съб Апр 24, 2010 19:31

Заглавие:

Уффф, можеше да го напишеш още по-засукано – четох и препрочитах няколко пъти, докато разбера какво искаш да ни кажеш
Сега, доколкото разбрах Паисий написал, че са се явили комети през някоя година, че някои други хора приемали това с недоверие, и ти питаш дали наистина е имало такова явление или е НЛО?
Не можах да намеря фототипното издание, за което пишеш, но в текстовете на Историята, които излизат от гугъла няма такова изречение. Изречението излиза като цитат във вестникарски и уфологични страници.
Дай линк или изображение на оригинала, да видим какво точно пише. Моля, пиши и питай ясно и конкретно, ако търсиш ясен и конкретен отговор. И още нещо – разговорите за НЛО-та са в други форуми.

Agnostik

Добре, разбрах забележката и първоначалната реакция.Мерси!Сега не мога, но в понеделник, ще изпратя ксерокопие на изданието и се надявам тогава нещата да станат по-изискани. Никъде обаче не съм споменал НЛО, моля, не предпоставяйте нещата свързани с този сериозен
казус, а иначе всеки нека да си пише и ме напада.Прочие…знам че да се
пише и говори по съществото на темата е доста обременяващо, но нали
затова си признах, че този форум е последната ми надежда и затова искрено желая да се получи адекватен на темата дебат. Другото …е друго.

bobo Звезден маниак

Възможно е да са се виждали ярки комети в 813 година, но трябва доста ровене за исторически сведения и наблюдения, а те не са много. Например, пише, че през 837 г. Халеевата комета била много ярка. Не знам до колко ще са коректни данните от програмите-планетариуми, особено за яркостта. Може би форумчанина Kometata може да ти каже нещо. Само че какво означава „две комети в лунен образ“ – ярки като Луната, или сърповидни като Луната, или нещо друго?
Наблюдения на китайците:
http://www.archive.org/details/observationsofco00willrich

Agnostik

Естествено, че на БоБо му благодаря и вероятно той е този който ще даде тон на дебата. Благодаря ти пич.

 

Betelgeuse

Абе извинете, ама колко страници е това издание, щом на 182-ра става дума за 813-та година ?!?!?
За всички заинтересовани от Паисиевата история, прилагам моето копие тука в ПДФ формат
http://rapidshare.com/files/379794207/paisii.pdf
само 18 страници, вярно ситен шрифт, ама колко едър трябва да е че да стане 300 и нагоре (колкото е предполагам на нашия нов форумник изданието)
Честно казано моето лично мнение за паисиевата история е, че доста се отклонява от разбирането ми за научен труд.
Като я прочете човек първото което си казва е – нищо не разбрах.
Всъщност на мене не ми е ясно какво питаш и какъв „дебат“ очакваш. Да не говорим че е малко изведнъжки някой да се запише в някой форум и още от първия ден да иска да предизвиква дебати. Успокой малко топката.
И защо поздравите към Мишо бяха „мъжки“ ?

Astrobub

Agnostik,
Леко смешно е да придаваш такова значение на нещо обикновено, каквото е (евентуално) появата на ярка комета. Само през изминалото десетилетие имаше две много ярки комети, които се виждаха свободно дори от градовете (Хейл Боп и Хиякутаке), където по принцип условията за наблюдение са лоши. Преди три години няколко вечери по нашите ширини, а в южното полукълбо към месец се дивяха на кометата McNaught. Отделно от тези неочаквани гостенки, периодични комети като Халеевата редовно си правят небесното шоу. Говорим за изключително ярки комети. През изминалия век такава е били Уест, а преди това Донати и Голямата мартенска (1843 г.). По-слаби, но добре видими с просто око също се появяват често, средно на две-три години.
Защо реши, че коментарът на Паисий, който при това не е очевидец, а преразказва нещо (не мога да го нарека хроника, твърде неопределено звучи описанието) може да предизвика тук „дебат“? Тук дебат предизвикват съвсем други теми, седни и поразгледай форума.
Смешно ми става като чета определенията ти: „сведение за наистина смущаващото описание“ , „двоен стандарт“, „разгадаване мистерията свързана с казуса“, „в този форум е скрита последната ми надежда“, „П. Хилендарски – кошмар за астрономите“,“адекватен на темата дебат“ …
Хроники за появата на комети има и по нашите земи, но Паисий не е сред хроникьорите, поне по досегашните известни източници.
В това описание, което вероятно е пълна измислица и донаждане, може да става дума както за поява на две комети едновременно, така и за една, която примерно се е разцепила и известно време двете й части са били близко. „И ПАК СЕ СЪБИРАЛИ И РАЗДЕЛЯЛИ“ звучи глупаво, предвид, че кометите се движат по орбити, а не танцуват в небето. Абсолютно сериозно ти препоръчвам да намериш няколкото книги на български, посветени на кометите (точните им заглавия и автори мога да ти пратя на ЛС), да ги прочетеш и след това, чак след това, ако имаш някакви въпроси да дойдеш да попиташ тук.
И не забравяй, че прекалено глупавите теми тук обикновено ги трият. За тях си има други форуми.
Дано съм ти била от полза

Markishky

За двете комети на Паисий се спомена на миналата 5-та Национална конференция по астрономия в Шумен, която се състоя на 10 и 11 май. Хубава конференция беше…
По принцип щом става дума за проследяване движенията на 2 комети – това е процес продължил поне няколко нощи като време. Траекториите на кометите често са „засукани“ заради резултантният ефект от тяхното собствено движение през Слънчевата система и движението на Земята по орбитата й около Слънцето – така се обясняват и „ппримките“, наблюдавани в планетните траектории на фона на съзвездията. Няма нищо чудно и нищо странно две комети видимо да се приближат и раздалечат после, както между другото това става и с планетите – при техните съединения, някои от които даже са атракция за нас. На конференцията дори се изказа предположение че може да е било разпадане на ярка комета, но ако е така, не би трябвало преди това да е имало приближаване на 2 комети. Такива разпадания се наблюдават нерядко и сега и в това няма нищо странно. Разбира се – вероятността да се наблюдава разпадане на ярка комета с просто око не е голяма, но принципно е възможна. За подценяването на такива и подобни астрономически явления, описани в историята – това е предълга тема и няма да се отплесвам по нея, но има вероятност това да е символика – в аналогия/унисон с двете приближаващи се армии. Трудно е след толкова време да се каже какво е било. Ако кометите са били непериодични – само по други описания от него време може да се докаже това наблюдение. Ако е казана по-точна дата или поне месеца – можем да проверим поне софтуерно как е изглеждало небето по него време като разположения на ярките планети например, но при такава проверка могат да се видят само преминавания на периодични комети като Халеевата и то несигурно, а за непериодичните… забравяме изобщо.

bobo

Само че показаното на конференцията не беше ли някакъв руски препис от по-ново време? Чакаме все още питащият да даде инфо, но той нещо се загуби…

Astrobub

Вероятно чете книгите
И без да е документирано, чисто статистически погледнато, абсолютно сигурна съм, че през 800-та година е имало поне няколко ярки комети, през 900-та също. Всяко столетие си има своите ярки комети. И какво от това? Кое точно трябва да се обсъжда тук? Дали Пайсий бил писал или не, историците, дето се занимават с Паисиевата история, могат да кажат има ли такива текстове или са донадени. Ама пак ще питам – какво от това?

Markishky

Има, има значение, щото това говори колко нашият народ (или отделни хора от него) са проявявали интерес към науката, дали и как са регистрирали явленията, как са се опитвали да си ги обяснят (ако въобще е имало опити за обяснения) и пр. Лошото е ако няма регистрирани таккива наблюдения – значи сме си били аборигени, не проявяващи интерес към нищо, което пряко не се яде и пие. В нашата история обаче има и други описания на кометни появи и това е добре – както сега в науката са на почит наблюденията на древните китайски астрономи примерно. Това е значението – колко тогава сме се различавали от аборигените, колко сме били „ачигьос“ да го кажем друго яче. http://magic-light.photopia-bg.net/index.htm

Astrobub

Че конният народ, заселил нашите земи, не е бил аборигенски можеш да бъдеш сигурен, но не съдейки по подобни (аборигенски) описания, а просто с четене на историята ни. Че траките по нашите земи са се интересували от астрономия и не са били аборигени също можеш да бъдеш сигурен. България по времето на тази уж хроника е била достойно царство. Точно пък горното описание не е белег за абсолютно нищо.
Хрониките, с претенция за достоверност, звучат примерно така: “ в лето… се появи опашата звезда, която беше по-ярка от…. Опашката й беше като…(следва някакво сравнение). Движеше се от еди къде си на еди къде си. Виждаше се еди колко си време. В същата година умря крал… (или там каквото друго важно се е случило).“
Така горе-долу звучи една неаборигенска хроника.
Както споменах вече, има хроники за наблюдения на комети по нашите земи, но баш пък това, което приписват на Паисий е като да търсиш под вола теле, най-малкото, защото не е ясно съществува ли в текста на оригиналната му История и после, даже и да съществува, е абсолютно ненасочващо описание и търпи ама каквото си измислиш тълкувание.

Цитат:
Абе извинете, ама колко страници е това издание, щом на 182-ра става дума за 813-та година ?!?!?

Тук е ключа за палатката и за целия този „казус“.

Markishky

Ти май не си разбрала какво съм писал както и да е.

http://magic-light.photopia-bg.net/index.htm

Markishky

Ето го текста: http://astrohistory.hit.bg/tursko.htm , задайте енкодинг „KOI8-R“ ако не се чете:
„… Така Крум завладял много градове. Пратил посланици в Цариград да сключи мир с цар Михаил, но Михаил не сключил мир. Събрал голяма войска и тръгнал срещу България. Крун повдигнал своята войска срещу Месембрия и превзел града с огън, сиреч с топове: научил го един арабин, който бил по-рано при цар Никифор. Когао двете войски – българската и гръзката се наближили, на небето се появило знамение: показали се две комети във вид на луна и отново се събиралим и разделяли, отдалечавайки се…“.
Така е дадено това като откъс, но не ми се търси в книжката поменава ли се времето на тези събития или не… нали казвате нямало смисъл

Betelgeuse

Регистриран на: 11 Авг 2005
Мнения: 1465
Местожителство: остров Ванкувър

Пуснато на: Нед Май 16, 2010 09:45

Онзи пусна фитила и сега гледа „дебат“
Space is big. You just won’t believe how vastly, hugely, mind-bogglingly big it is. „…any scientist who couldn’t explain to an eight-year old what he was doing is a charlatan.“

Страница 1 от 1… до тук с цитатите.

Веднага от упор и директно трябва да се каже, че тези от

http://forum.starrydreams.com/viewtopic.php?t=3597

са пълна порнография. И в същото време се правят на разбиращи от астрономия и са бъдещето «т.н. учени», коите ще формират мислене, становища и убеждения в масовия българин! Тъжна и скръбна работа! Българио, пази Боже от такива спецове и учени! Прочие те ме изгониха от «форума» по  най-долния начин! Темата за хаджи Паисий и за написаното от него не била обект на астрономите!? А кой трябва да се занимава с текст, който има единствено и само астрономически нюанс!? Историците, агрономите, инженерите, мистиците, езотериците или надежно образованите уж, астрофизици и събратята им по знание…кой ще даде отговор!?!?!?

Вижте автентичното инфо  и как могат да бъдат елиминирани всички, които не са съгласни  с новите «религиозни догми», т.е.както изгониха мен,това е абсолютно възможно и с други  а знам че има подобни случаи за  изгонване от  т.н. форуми на спецовете в съответната Научно-религиозна общност.

Друга препратка за размисъл, анализ и квалификация от четящите, мислещите и аналитичните  тук!

„Като не щеш мира, казал в стихове Крум, на ти секира“, а после пил от обкования със сребро череп на императора на приема в чест на победата.”

Из „За император Никифор и как оставил костите си в България“ на неизвестен автор, в cod. Vatic. gr. 2014

Превод на Ив. Дуйчев...

Тук е интересно да се спомене, че уважавания авторитет и изследовател Ив.Дуйчев прави „удивителен анализ” на събитието от онова време, т.е. има нещо неразбираемо в твърденията на древните хронисти и Дуйчев ги опровергава. Но, той пише и нещо съвсем объркващо днешния и бъдещ изследовател.

Текст на проф.Ив.Дуйчев:

Големият проблем при похода на Никифор в България през 811 г. е била ли е наистина превземана Плиска.

Отдавна е забелязано (В. Аврамов, 1929; Юр. Венедиков, 1939; Вл. Кецкаров, 1940 и др.), че ако приемем Плиска за превзета и опожарена от войските на император Никифор I през 811 г., както е почти общоприето, то не само ще възникнат наистина значителни трудности в обясняване на събитията и в сместването им с кратките срокове, които ни дават категорично летописите, но често ще изпадаме в противоречие даже с нормалната човешка логика.” Даааа, и до днес т.н. научни специалисти изпадат в противоречие със собствената си логика, особенно когато стане реч за знаменитата информация относно знамението преди битката на кан Крум с византийците през 813 г.

Прави впечетление, че никой не се интересува от „знамението” споменато от хаджи Паисий! Всуе. Ние продължаваме. По-долу е нещо още по интересно.

”История Славяноболгарская“ (издание 1914 г. на проф. Йордан Иванов,вляво) и стр. 23 (л. 20) от същото издание със сведенията за ”две комети“ (вдясно)

(http://www.paisii.swu.bg/transcript.htm)

В черновата от 1762 (издадена от проф. Йордан Иванов в 1914) и в препис на Паисиевата ”История“ от 1765 (днес в Народната библиотека)се споменава за поява на

”две комети“ преди битката на кан Крум с император Михаил I Рангаве (811-814) пред Адрианопол през 813:

”Когато двете войски – българската и гръцката – се приближили, на небето имало страшно знамение: явили се две комети като луни, които се събирали и разделяли … в лето 813…“ Дали това не е свидетелство за разделяне на кометно ядро? Вероятно Паисий е ползвал византийска (виж : Rodgers, R. F.: Newly-discovered Byzantine Records of Comets, JRASC, 1952, Vol.46, pp. 177-180), а защо не и наша хроника от онова време, в която има описана комета, появила се в 813 г.

Е, добре  де, ама този представител на т.н.наука защо не го цитира дословно, както е в оригинала или нещо тук му се изплъза от анализите…питаме ние!? И къде у нас има такива астрономически хроники…айде де…стига с тези алабалистики!? Добре знаем, как византийската книжнина  дискредитира всичко свързано с България…и затова не навлизаме в тази материя, която си заслужава специална публикация. /навсякъде  bold курсив наш/

Не желаехме да коментираме този документ, но има една особеност,…има изкривяване , деформиране на информацията, нещо което е недопустимо за т.н. анализатори на исторически текстове. Всуе. Става реч за изречението, т.е.  интересуващата ни информация. Вижте цитатите и правете изводи за накрая.

”Когато двете войски – българската и гръцката – се приближили, на небето имало страшно знамение: явили се две комети като луни, които се събирали и разделяли … в лето 813…“  -пише проф. Й.Иванов, 1914 г.

Според Университетското издание -1998 г. текстът е друг:

„Явили се две комети в лунен образ и пак се събирали и разделяли„…..така е и в оригинала.

Тук е важна не само годината, а и цитирането, защото явно има разминаване в превода, трактовката и внушението, а това е фатално важно за аналитиците и изследвачите на фактологията. Фатално важно е и за нашето дирене, защото както потвърдихме по-горе нямаме намерение да правим исторически и подобни сравнителни анализи. За нас е важно, че от малцината писали за интересуващия ни проблем има странно и вероятно неслучайно съвпадение на годината. Съвсем друг е проблемът за «..явили се две комети като луни, които се събирали и разделяли….», според нас погрешно представен текст и вкарваш в заблуда всички изследователи днес, а вероятно и след нашите писания. Текстът представен на разбираем днешен Бг език /изд.СУ –София 1989 / ще представим по-долу, да се знае и не се спекулира.

Само за сведение, Автор Agnostik, по-горе в началото на форума е НеЛеОлогът Лазаров Иван.

Ала да не остане и капка съмнение за причината, поради която отделих място и цитирах дословно гореспоменатия „форум”, реших че ще бъде добре един кратък неформален  анализ и квалификация на уж „астрономически форум-писанията”, които пък в днешно време са голямата „любов” на анонимните и безпардонни писачи в Интернета, усетили че са непризнати специалисти и именно тук могат да излеят празнодумието си. По този начин примитивъзмът, посредствеността и чалгаджийското мислене се мултиплицира и всички те се чувстват блажени. Тъжна работа! Всеу! Но трябва!

1-bobo Звезден маниак:

    „И още нещо-разговорите за  НЛО-та са в   други  форуми.“

Коментар:Лично аз пък в момент на емоционална превъзбуда, изказах подозрението, че може би става дума за модерното днес понятие неидентифициран светещ или летящ обект в небето…..”

     Единствено и само човек, който е тъп като цървул или галош не може и няма да сподели подозрения, защото , той няма такива. И ако аз като всеки нормално мислещ българин, когато съм изказал мнение и написал нещо науконеугодно, а съм бил и в моментно НЛО-настроение, тогава защо този инфантилен астрономическо-звезден форум не желае да вземе отношение по поставения от мен въпрос и ме изгони и препрати на майната ми.Именно това означава „разговорите за НЛО-та са в други форуми”! Аз пък им препоръчвам да се изявят в някой психиатричен форум, може би ще се самооткрият в някакъв подобен специализиран тест, знае ли човек….!?
2- bobo Звезден маниак
:   „Само че какво означава „две комети   в  лунен образ“ – ярки като Луната,         или сърповидни като Луната, или  нещо друго?“

Коментар: Господин анонимник „bobo Звезден маниак” трябва повече книги да четеш, а не Интернет дивотиите. Поради това ти препоръчвам с очите си да видиш и прочетеш „История славянобългарска” , СУ университетско издание 1998 г., където на стр. 182 ще видиш „двете луни в лунен образ”…..защото който чете знае, обратното е простотия и посредственост…..!

3- Betelgeuse : „Всъщност на мене не ми е ясно какво питаш и какъв „дебат“ очакваш. Да не говорим         че е малко изведнъжки някой да се запише в някой форум и още от  първия ден  да иска да         предизвиква дебати. Успокой малко топката.“

Коментар: Прочие… „Betelgeuse”,  навярно ти трябва да успокоиш антибългарската си топка, защото именно на тебе никога нищо няма да ти стане ясно, защото си обсебен от Интернета.Точно поради това не си разбрал за какъв дебат иде реч, а даваш съвети. Отново тъжна работа за бъдещето на Родината ни и специално за т.н. наука, но това е фактологията, която няма нужда да се коментира.Видно е!

4- Astrobub : „В това описание, което вероятно е пълна измислица и  донаждане, може да става дума           както за поява на две комети  едновременно, така и за една,  която примерно се е разцепила и         известно време двете й части са  били близко. „И ПАК СЕ СЪБИРАЛИ      И РАЗДЕЛЯЛИ“ звучи глупаво,  предвид, че кометите се движат по      орбити, а не танцуват в небето.“

Коментар: Ето го тук напълно глупаво звучащ смешник „Astrobub”, за когото това описание било пълна измислица и донаждане! Ужас! Защо двете комети, пак се събирали и разделяли!? Този юнак без калпак, вероятно никога през живота си не е прочел нито една книга свързана с нашата история и точно поради това неговата публикация във т.н. „астрномическо-звезден форум” е тотална квалификация за посредственост и примитивност! О, Българио, О Интернет….отново тъжна работа, но какво да се прави, фактология!

5- Markishky :    ….“може да е било разпадане на ярка комета, но ако е така, не би трябвало преди това да     е имало приближаване на 2  комети“.

Коментар: Дааааааа…правилно разсъждение, но астрономите и астрофизиците не расъждават, те знаят! Защото вие от форума, като „уж спецове” сте наистина смешни и не можете да анализирате нещо, което се е случило преди 1200 г. а се напъвате да коментирате „факти” от времето на Александър Велики, дори по времето на римските императори, да не споменавам за още по-смешните  мнения, становища и твърдения на археолозите за, уж тракийските владетели по нашите земи, по времето на които са се правили „соларни каменни обекти”, което пък отново корелира с вашите уж астрономически познания. Без нищо повече какво да кажа…това отново е тъжна и смешна глупост! Защото актуалното уж падане на „космически обект” /Челябинск/…15.02.2013 г. показа , че „т.н наука” упорито мълчи или препоръчва на свои СМИ мекерета да говорят и твърдят , че това била метеорит…да, ама не! Прочие в следвашата ни публикация ще се занимаем именно с този случай, защото има информация, че „нещото там” не е това което ни предлагат руски  СМИ, т.н. поставени учени и прочие астрономически слугинаж.  Уточнявам, че имаме приятели астрономи, които са обсолютно качествени спецове в тази област и те не влизат в горецитираната квалификация, защото има астрономи и астрономи….ние сме за тези които са адекватни и коректни.

6- Astrobub : …“но баш пък това, което приписват на Паисий е като да търсиш под вола теле, най-малкото, защото не е ясно съществува ли в  текста на оригиналната му История“

Коментар: Ахааааа… „Astrobub”… ти сам си издаваш присъдата. Защото ние нищо не приписваме на хаджи Паисий. Всичко е написано в неговата „История….”, а обстоятелството, че ти не си виждал тази книга, да не споменаваме, че няма и да я прочетеш, това е и присъдата към теб. Посредственост, примитивизъм и чалга-мислене!

Защото, всеки който прочете писаното от хаджи Паисий  и случайно попадне на стр. 182 /издание СУ..1989 г/ ще види, прочете и разбере, че двоен стандарт в т.н. наука не е възможен. ТЕ именно това търсят и за нещастие намират!

Отново и пак казвам….тъжна работа майко България! Въпреки всичко, дотук написаните коменари са някаква патриотична болка и дано, който разбере и дори не проумее защо го направих, нека да се замисли, допустимо ли е да си казваме нещата прави в очите, както подсказва мъдростта, „право куме в очите” пък каквото ще да става!

       Пишещия тези редове намира за потребно да приключи с цитатите, позовавания и коментари, защото главното и основното  тук не е критика, анализи, опровержене или каквото и да било във връзка с  нашите уважавани уж учени, въпреки че някой от тях според нас са  авторитетни  исторически изследователи и тълкователи. Всуе! За добро или не толкова приятно за ухото и очите ви фактологическо състояние, ние сме задължени да представим нещата , такива каквито са  и то в автентичен вид, видно от университетското издание 1989 г.. Затова вижте факсимилиета на оригинална история написана от хаджи Паисий Хилендарски, разбира се в превод, разбираем за днешния българин и издадена от СУ- София, 1998 г.Факсимилиета от стр. 182 на „История славно българска“

Ние можем да споделм само обстоятелството, че до ден днешен у нас никой, абсолютно никой уж специалист по проблемите на «небесните авления, процеси и състояния», не пожела да намери професионална смелост и по-важното, да намери в себе си патриотичната поанта и да направи качествен и заслужаваш респекта ни коментар, във връзка с безпардонно и лаконично предаденото в текста на хаджи Паисий :

…..“Когато двете войски, българската и гръцката, се приближили, показало се на небето страшно знамение. Явили се две комети в лунен образ и пак се събирали и разделяли…“

Хора, българи, разбрахте ли какво е написал великия хаджи Пайсий! Ясно, точно и неподлежащо на тъллкуване! Какво трябва тук да се анализира!? Какъв тълкувателен инструмент трябва!? Единствено и само материалистите-еволюционисти-наукофилисти могат да сторят това. Останалото….останалото е друго, а другото е друго! Категорично сме убедени, че ще се намерят, дори ще се издирят разни мекерета, които ще защитят тезата, че хаджи Паисий е плагиат и е направил «Историята си…» хаотично, без систематизация, без усет за «научност» и е един посредствен преписвач……. Но, я си помислете, защо всички негови информации са приети от «т.н наука», а едно единствено изречение  се пренебрегва…! Въпросът е защо? Нашият анализ показва, че двойният стандарт в «т.н. наука» е ненарушимо правило….за тях естествено! Иначе всеки който дръзне да изкаже, нежели, напише каквото и да е извън каноните, правилата и законите на властващата днес научно-религозна порадигма, той вече е аут от науката. Но….лично аз познавайки какво, как и защо се изкривява в нашата историческа памет, си разрешавам да спомена тук или по-скоро да цитирам какво са издирили качествените днешни млади изследвачи на нашата древност и специално за нашата близка история. Цитирам дословно, за да не се появят поредните врунгели, които ще се запънат като магаре на мост!?

ПУ „Паисий Хилендарски“ – ПловдивФилософско-исторически факултетКатедра „История“ЗА IV НАЦИОНАЛНА СТУДЕНТСКА КОНФЕРЕНЦИЯHISTORIA EST MAGISTRA VITAEСТУДЕНТСКИ ИСТОРИКО-АРХЕОЛОГИЧЕСКИ КЛУБ„ПРОФ. ВЕЛИЗАР ВЕЛКОВ“УНИЩОЖЕНАТА АРХЕОЛОГИЯ И ИНФОРМАЦИЯТА,КОЯТО НИ ОСТАВИ ТЯКонстантин Каменов Каменов

Четен на Конференцията, състояла се в

ПЛОВДИВ

11 май 2007 г.

Идеята да погледнем и върху този начин на унищоже-

ние на паметта ни предложиха изказвания на Карел Шкорпил. Сурова е неговата апокалиптичност, когато, пристигайки у нас, той споделя: „Изпратен съм с мисия в България, подобна на тази, с каквато бе натоварен английският археолог Едуард Търнерели при изучаването на Булгар – да потвърди пред Европа, че Волго-Камските Българи са татаро-монголи, а аз – че Балканските Българи не са потомци на Аспаруховата ордица…“.

Отново Шкорпил споменава за друга мисия на Русия

с цел да се унищожава българската памет: „Не е вярно

твърдението на Успенски, че само Омуртаг е имал най-видна строителна дейност. Руснаците, които методично са унищожавали българските паметници, имали са за цел паметниците на царете от християнските времена да унищожат, а да оставят само тези от езическите…“.

Шкорпил се произнася по този въпрос, тъй като видният

византолог Успенски, изпратен от руския император да

извършва археологически проучвания в България, забраня-

ва на чеха, както и на преславския археолог Йордан Госпо-

динов да провеждат разкопки във Велики Преслав. Според

руския „учен“ цар-Симеоновият Златен век бил мъртворо-

дена цивилизация и при едни разкопки в този район няма-

ло какво да се открие. Може би по същите причини са би-

ли разрушени и паметниците във Волго-Камска България,

Западен Сибир, Алтай и Северен Кавказ.

Шкорпил, К. и Х. Паметници. Разработване на кремъка в

предисторическо време. БИД. Книга VII. 1892.

Шкорпил, К. и Х. Черноморското крайбрежие и съседни-

те подбалкански страни в Южна България. БАН. Книга III (про-

дължава в Книга IV). 1914.

 

Естествено че ще се появят разни умници, цъкащи с език, дори псуващи нашенци, които ще отричат всичко дотук, ала проблемът е да го опровергаят. Но…за това са нужни, потребни са, освен знания и нещо друго, фактологическа аргументация и мотивация, а ние сме задължени да видим и чуем това обстоятелство!!! Обратното е като, бла-бля, по нашенски казано наливане вода в кошница! Прочие…вмъкнахме този цитат, само заради напомнянето, как нашата история  е манипулирана от небългари, а това и до ден днешен е уродлива практика на нашенските уж исторически и археологически изследвачи! Тъжна и плачевна фактология, жалко че имам и добри приятели в тази сфера Опровергайте го!  Всуе!…

Тук предлагаме и становище във връзка с наше запитване до смел днешен  руски астроном Vladimir Surdin относно написаното от хаджи Паисий и негова «История….»! Разбира се питането ни беше дали по онова време, 813 г. е имало астрономическо събитие или това е нещо банално и може да се интерпретира като нещо локално, може би особенно проявление или състояние на видимостта в небето, а може би специфичен и особен метеорологичен факт. Прочие уточняваме, имаме повече от 10 официални запитвания до известни и авторитетни Бг астрономи, в това число и зад пределите на България, но заради нашата безумна коректност , няма да им споменаваме имената!

Цитираме дословно написаното от хаджи Паисий Хилендарски, за срам и позор на нашата Бг  астрономическа мисъл, защото повече от 10 г. никой от нашите авторитетни астрономи не пожела да се ангажира с категорично становище, какво се съдържа в кратката информация-изречение на хаджи Паисий :

„Явили се две комети в лунен образ и пак се събирали и разделяли“

Ние не само мислим, но сме и убедени, че тук няма място за реторика, още по-малко за онтологични разисквания. Написаното е ясно,  точно и категорично! Нека историци, астрономи, астрофизици и прочие подобни разискват, уточняват,  квалифицират и произвеждат научните си дуели. Това не е на дневен ред при уфолозите. И така, ето какво е становището на световно известен руски астрофизик, според оригинала на писмото изпратено до русенската уфологична организация «Мъдромер»:!

„Четвъртък, 2012, Юли

Уважаемый Иван Лазаров,
хорошие списки исторических комет Вы найдете здесь:
http://en.wikipedia.org/wiki/Halley%27s_Comet
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_non-periodic_comets
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Comet

Записей о наблюдении комет в 813 г.
в этих списках нет. В те годы китайские астрономы работали хорошо, они не могли пропустить яркую комету.

Успехов! В.Сурдин

Това писмо доведе до истински потрес в нашата организация. За първи път от много години получаваме ясна, точна, категорична  и безкомпромистна консултация. А ние изразяваме безпардонното, безусловното  и ясно безалтернативното си становище, че това което е написал хаджи Паисий Хилендарски в своята „История славно българска” през 1762 г. е нито повече, нито по- малко свидетелство за НЛО. Защото по онова време не е имало астрономическо събитие, а въздушно-атмосферно-облачните състояния не могат да се описват и никога не са били освидетелствани  по начининът, който е описан в хаджипаисиевата история. Всичките ни справки и консултации доведоха до това заключение. Оказва се, че хаджи Паисий е първият български уфорепортер. Да се знае! Ала тук е мястото да споменем, че и в световната уфопрактика има подобни свидетелство, дори има и илюстрации от 1702 г. Който желае може да се рови из нета и да прави каквито си пожелае изводи. За нас проблемът  е че повсеместно се намират отрицатели, скептици и хора с наукофилско мислене, стигащо  до религиозен фанатизъм, а такива са вредни не само за себе си, те са опасни и за българския прощъпулник, наречен българска уфология. Ние категорично изказваме едно единствено становище. Тези които ни отричат, заклеймяват и досаждат със своите „диамат” и „исмат” разсъждения, нека се опитат да ни опровергаят. Ала отричането е едно, опровержението не е по силите им. Затова недорасляците трябва да порастнат.

1702 г…две комети в едно…

Прочие този астроном  В.Сурдин не се притеснява да напише и книга за НЛО…за срам и смях на колегите му  у нас. Разбира се че ще очаквам критики от мои БГ приятели астрономи, но какво да се прави, фактите са си факти!

Това могат да го сторят само перфектни професионалисти и качествени специалисти в своята област. Оказва се, че в светът на днешното човешко познание и особенно в областта на астрономията едва ли има повече от една дузина смели, знаещи, можещи, аналитични, либерално мислещи и несъобразяващи се с каноните, правилата, законите и бариерите на „т.н. научна парадигма”, които обективно и безкомпромистно изразяват своето становище за загадките около нас и с нас, в това число и за феноменът НЛО. Въпреки че в неговата книга проблемите свързани с извечната загадка НЛО, той заема скептична и нелицеприятна за уфолозите позиция. Но…именно това се казва истинско и мъжествено становище, когато имаш какво и как да го кажеш. Ние от БУМ и уфологичния български русенски клуб „Мъдромер” приветстваме подобни експерти и спецове в астрономията. Къде са те, къде сме ние…моля, моля!?

Наистина накрая си разрешаваме и да се пошегуваме, защото не е ли смешно и весело, когото великият Бг поет, драматург, публицист, но и  писател С.Цанев решил да направи от нашето минало наративна история, но сам си слага клеймото на исторически невзрачник. Абе Стефане, абе българино, абе човеко, кой те накара да се навираш там където не ти е мястото!? В твоите исторически писания има удивително тъжни неща и дано никой изследвач на нашата история не се позовава на смехориите които си написал. Защото,цитираме дословно от „Български хроники: история на нашия народ от 1453 до 1878 – автор  Стефан Цанев”…: „стр. 134…от електр. издание на книгата : „Отгоре на всичко на 4 ноември на небето се появила двойна комета във вид на две светещи луни, но по-малката луна се откъснала от по-голямата и кометата заприличала на човек с отсечена глава – и същия ден Месемврия, най-здравата византийска крепост на Черно море, се предала…..“

Стефане, факсимиле на твоята книга няма да покажем единствено и само защото толкова си суетен и сребролюбив, че дори електр. издание на книгата ти е в някакъв абсурден, тъп и неуважаващ читателите ти вариант. Но това си е за твоя сметка. Та именно във връзка с този наш писач възниква въпросът, защо , кой, докога  и поради какви мотиви продължава да се „дъвче с хаджи Паидий”!? Вероятно  по-либерално мислещите ще отговорят, че това не може да бъде забранено! Даааааа, така е , но когато се изкривява историята, когато за бъдното остава смешното написаното и тъжното, тогава… ами появяват се и такива като нас, които според недолюбващите ни са като зло псе и ще „лаят” докато истината излезе наяве!!!

З а щ о т о !!!! Защото, както споменахме още в началото,  тук ще покажем уродливата манипулация на написаното от великия хаджи Паисий. Иде реч за това, че хаджи Паисий  в своя ръкопис не е написал:

История славяно-българска”,

и още в началото на списването  е видно, че трябва да се чете….

„История  славно българска....”!!!

Моля, моля! Тук предлагаме факсимилета от най-авторитетното издание /1989 г.СУ София”/ и именно от него копирахме илюстрациите по-долу. Без коментар, защото няма такава потребност. Не само допускаме, но и твърдо сме убедени, че качествените анализатори, лингвисти, филолози и подобните им спецове вероятно ще бъдат или приятно провокирани или ще продължат с безкрайно лъжливите си обяснения, които пък са рефлексия от написаното и стореното от   Фьодор Иванович Успенски, Карел Шкорпил & брат и Едуард Търнерели. Ние мислим, че е назрял моментът за нов прочит, нов превод на съвременен, разбираем Бг език всичко онова което ни е завещал великия хаджи Паисий Хилендарски, въпреки че  са известни около или близо седемдесет преписа на историята му. Неволната асоциация с близо седемдесетте автори-преводачи на книга , известна у нас като „Библия”,   не отнема правото и задължението на експертите и специалистите да направят нов прочит и превод на хаджи Паисиевата История, заради родовата ни памет, заради българския род и народ.

Факсимилета от първата, началната страница на „История славно българска“

Тук и искаме да приключим с тъжно нашенските, писани във  всякакви печатни и всевъзможни други СМИ писания, глупости и разпоредени текстове!?, Които тотално са деформирали и продължават да вършат платените си пъклени антибългарски  дела, без да усещат, че са антибългари в своите си словестни еквилибристики в името на „зелените копюри“.

Лазаров Иван – създател и ръководител на КГПА „Мъдромер“Русе

- създател  и Гл. кординатор на Българска Уфологична Мрежа /БУМ/

П.П. всички и всякакви реплики, съображения, становища и други мнения на указаните от БУМ адреси…ще се учудим, ако няма такива….

 

 

 Комантари с латински букви се изтриват автоматично