ИСТИНАТА, САМО ИСТИНАТА И ЦЯЛАТА ИСТИНА ЗА НЛО И ДРУГИТЕ ЗАГАДКИ

СТАРО ЖЕЛЕЗАРЕ – БЕЗ ГРИМ

СПАСЕНИЕ, РЕСТАВРАЦИЯ КОНСЕРВАЦИЯ ИЛИ ПОРЕДНАТА СМЕХОРИЯ

Абсолютно и само защото идеята за спасение, реставрация и консервация за идните поколения на многозначителния по свояна същност археологически обект край с.Старо Железаре е изпълнена с патриотизъм, ние от Българска Уфологична Мрежа /БУМ/ и русенския уфологичен клуб „Мъдромер” приемаме и подкрепяме начинанието. Въпреки или защото имаме прекалено нелицеприятни за казване неща, относно пропагандната кампания свързана с набиране средства за решаване съдбата на обекта, загърбваме ги и категорично заявяваме, че тук и сега ще публикуваме, вероятно еднинствените автентични снимки на изтърбушената могила в Старо Железаре преди 13 г. , направени веднага след приключване на багерокопаенето там. Това можем, с това искаме да помогнем. И веднага искаме да кажем нещо интересно и безусловно фатално важно. Моля, това да е на вниманието на бъдещите шефове на реставрационните дейности. Защото трябва да е бъде от ясно по-ясно, какъв е бил външния вид на разровената могила , какви са находките там. За да тушираме евентуални,  вероятни спекулации и манипулации, предлагаме официалната публикация. Ще се разбере защо !? Нещо повече, крайно време е да се разбере че има и други загрижени българи относно възтановяванетио на този паметник, които спокойно и без много шум ратуват за  опазване изконните старини по нашите земи. Времето е единствения съдник!!! Всички и всякакви патриотарски напъни се правят напусто. Знаем ги, разбрахме ги, нека да спрат!

Ежегоден сборник „Археологически открития и разкопки – 2003”  съкратено АОР, издание  2004 г. София. На страница 94  със заглавие „Тракийски култов център Старосел”, авторите Георги Китов и Диана Димитрова пишат дословно:

„Две шахти и няколко тунела в „Чолаковата могила” са унищожили евентуално изградени гробове. Те са нарушили частично съоръжението, което заслужава повече внимание – кръгла площадка с диаметър 7 метра са забити по периферията – 24 каменни плочи, високи от 0,8 до 1,8 метра. Плочите от северозапад са високи, а останалите / с изключение на една съборена/ по-ниски. Броят им и обстоятелството, че от  югоизток е  монтирана плоча, значително по висока от съседните, дават основание да се предположи, че съоръжението е свързано с наблюдение на небесните светила и определяне на времето през денонощието и през годината. Най-вероятно в могилата е функционирала тракийска обсерватория от VІ в.пр. Хр.

         Последните проучвания в Тракийския култов център Старосел потвърждават направените вече заключения за значимостта на района. Прибавянето на съоръжението в „Чолакова могила” разширява ролята му не само като политическо и религиозно, но и като научно средище на Одриската държава, а и на тракийската етническа общност като цяло.”

Пак от него време /нашия екип също беше там по това време/ в.”24 часа” в броя си от 04.09.2003 г. под гръмкото заглавие „Проф. Фол разгадава тракийска мистерия” пише дословно :

        „ Видният траколог проф. Александър Фол трябва да реши голямата загадка дали край с. Старо Железаре, Пловдивско, е съществувала обсерватория отпреди 2500 г. Ученият ще бъде поканен тези дни от археолога Георги Китов. Завчера той разкри древно съоръжение във вид на окръжност с диаметър 7 метра, очертано от каменни блокове забити в земята. Стълбовете са 22 на брой и по тях траките са наблюдавали движението на слънцето, луната и звездите и така са предсказвали времето, смята Китов. Стълбовете са служели и за календар, тъй като 12 от тях са по-високи и съответстват на месеците в годината. Подобна находка има само в Стоунхейдж, Англия, която се смята за най-старата обсерватория в Европа. Нашата Китов я датира от VІ век пр.н.е.”

 

НИЕ ОТ БУМ и русенския уфологичен клуб ”Мъдромер” питаме….колко са откритите, разкритите каменни плочи при  багерокопаенето на могилата  в околностите на с.Старо Железаре, община Хисаря ?! Наистина ли са „24 каменни плочи”, както пише Г.Китов или по-скоро колежката  и спътница в живота му Дияна Димитрова или са 22 , както е заявил в интервюто си Александър Фол /какво хубаво българско име/ !? Ние питаме, защо няма описания и публикация за намерени там керамика и други археологически находки !? Питаме защо не е видно и не се разбира, че при копаенето се е  стигнало до стерилен пласт земя /почва/ когато нашия екип беше там веднага след приключване на богерокопаенето и обектът беше покрит с полиетилен!? Ние питаме, какъв е бил критерия и мотивът на багерокопачите на могилата, за да напишат и поставят табела върху могилата на  която  категорично е записано „Тракийска обсерватория 6-ти в.пр.Хр.”  и кой е бил консултант-астрономът за тази квалификация !? Интересно защо според нашите многократни измервания, беше очевадно видно, че конфигурацията на по-високите „камъни-плочи” бяха ситуирани в северната част от цялостния кръг, а по-малките формираха категорично посоката юг на кръга.

По наши елементарни сметки цифровото отношение на 22 необработени камък-плочи формиращи абсолютно правилен кръг, към 7м. диаметъра на кръга е равно на числото 3.14! Случайно ли е това отношение-съвпадение към безпардонното „Пи” в математиката !?

Спокойно можем да поставим още една дузина подобни въпроси, но едва ли ще се получи по-добра чуваемост и гледаемост от страна на тези, които са спонсорирали реставрацията. В този ред на размисли мислим, че е добре да кажем и становището си относно изборът за ръководител на реставрационните дейности там, някоя си проф.Дияна Гергова. Според нас, най-подходящия човек за този вид спасение и реставрация е Дияна Димитрова. Защото тя е била там, тя е свидетел на багерокопаенето и т.н. Само тя знае какво е било автентично състояние на могилата, само тя може категорично да свидетелства, колко са били първоначално изправените необработени камъни, подредени в окръжност с диаметър 7 метра.

Ние сме в дъбока подозрителност относно обективното спасение, реставрация и консервация на унищожения обект- кромлех при с. Старо Железаре. Нещо повече, допускаме и възможността патриотичната инициатива на Славян Стоянов според неведомите бгстереотипи да се превърне в поредната смехория. Защото вече е известно и знайно, че „великия” археолог Г.К. е насътворил толкова поразии при разкриване на гробницата в Старосел, та всякакъв оптимизъм и надежди за спасение и реставрация в Старо Железаре изчезват като капка вода в пясъчна пустиня. Но, за реализиране на патриотичната идея относно унищожения обект край това китно бгсело явно трябва накрая да кажем, че твърдо заставаме зад това начинание и тук спираме „черногледството” и заявяваме нашата съпричастност към идеята на Славян Стоянов. Всичко останало е друго, а другото…друго! Само времето може да бъде наш съдник. Всуе!

№1

…..уж била оригиналната снимка от Г.К. !? Уфолозите мислят, че снимката е направена от професионален фотограф ангажиран с копаенето на Г.К.  и е добре „спасителите” на обекта да издирят този фотограф  защото вероятно той притежава и други автентични снимки на обекта. В името на реставрацията.

№2

….. 2003 г. така видяха уфолозите  обект- кромлех при с. Старо Железаре

№3

…..Кой умник изфабрикува версията че багероразкопаната „Чолаковата могила” край Старо Железаре е  „Тракийска обсерватория 6-век пр.хр.” Това е ужас и  потрес в уфологичните ни среди…..без коментар….

 

№4

…..Ако все още има българи, които застават зад унищожителя  на бгпаметници Г.К. нека до погледнат и видят, ако все още имат органични и духовни очи как и защо този „велик”археологически капацитет е нанесъл непоправими щети….не само в Старо Железаре…нека поровят в Мрежата и ще разберат поразиите му  Старосел….

№5

№5 и №6

…..Ентусиазмът на младите уфолози понякога  граничеше с педантизъм при измерванията

№7

№7 и №8

……..Екипът на уфолозите свидетелства за прясно издълбана иманярска яма в обекта 2003 г.

№9

……..Интересна и многозначителна снимка на участник в експедицията, откъдето е видно какъв е мащабът на южните камъни-плочи на обекта

№10

……..Тук уфолозите показват, как по най-безпардонния  начин багерокопачът на обекта е унищожил, презполовил един от камъка-плоча

№11

……..Тук уфологът и водач на експедицията Иван Лазаров възмутено показва как е счупен по средата един от  по-големите, северни камъни-плочи от пръстеновидната конфигурация на обекта „Чолакова  могила” край село Старо Железаре

№12

………Тук се обсъждаше на място диаметъра на кръга и  единодушно се взе решение, че именно 7-метровия диаметър абсолютно точно разделя Големите северни камъни от Малките южни камъни-плочи

№13

………Жалките останки от полиетиленовата покривна конструкция след което следва необратимата ерозия и унищожаване на обекта….това видяхме, това снимахме, това показваме….

№14

…….. Естествено че няма да предявяваме никакви искания, респективно отказваме се от каквито и да е претенции към авторите на пропагандните видеоклипове за спасяване и реставриране на обекта, в които без наше съгласие са показани участници в уфологичната ни експедиция. Защото сме съпричастни към патриотичното начинание и се надяваме това да бъде и нашия принос

№15

……..Тази снимка е от пропагандния видеоклип за  спасяване на обкекта край Старо Железаре. Прави впечатление моногозначителното, респективно многовъпросното компизображение проектирано като анимация, но важното за нас е , че  авторите също са поставили 22 камък-плочи!?

Откъде имат тази информация, кой им я предостави!? Идеята за такава анимация е на уфологът И.Л. отпреди 12 г., възможно ли е всред уфолозите да им  подлеци!? Въпроси, въпроси….тъжна работа……Прочие….ще се радваме проектът за спасяване на този древен паметник по нашите земи да бъде възтановен и социализиран…..

 

       екип БУМ и клуб МъдромерКомантари с латински букви се изтриват автоматично